Argentina nu vrea un Delfinul argentinian după tragedia ARA San Juan din 2017. România și Argentina - „ținte” pentru submarinele franceze Scorpene

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Livrarea către Marina braziliană a submarinului Riachuelo din clasa Scorpene. Foto: Naval Group
Livrarea către Marina braziliană a submarinului Riachuelo din clasa Scorpene. Foto: Naval Group

Argentina nu mai are niciun submarin operațional după tragedia de proporții când submarinul ARA San Juan s-a scufundat în 2017 în oceanul Atlantic, ucigând cei 44 de membri ai echipajului. Argentina se află însă în discuții avansate pentru achiziția de noi submarine. Și, asemenea României, Buenos Aires are pe masă o ofertă de submarine franceze Scorpene, care se pare că sunt în pole position.

După tragedia din 2017, când ARA San Juan s-a scufundat în Atlantic, Argentina a rămas fără niciun submarin operațional. 

Argentina mai are două submarine aflate la cheu. E vorba de ARA Salta, care nu mai e operațional din 2020 și care e folosit doar pentru antrenamentul la suprafață, și ARA Santa Cruz, „sora” submarinului San Juan scufundat în Atlantic. ARA Santa Cruz se află în lucrări de mentenanță de aproape 10 ani, din 2014.

Toate cele trei submarine sunt de producție germană.

Practic, argentinienii sunt pe cale să se trezească în situația României cu Delfinul, dar cu două submarine. Nu se va întâmpla însă acest lucru, Argentina fiind în discuții avansate pentru achiziția a trei submarine.

 

Francezii de la Naval Group cu submarine Scorpene sunt în pole position. Numitor comun între Argentina și România

 

2. Submarinul... (kd-tunku-abdul-rahman-clasa-scorpene-malaizia_46202600.jpg)

Submarinul KD Tunku Abdul Rahman al Malaeziei. Submarinul e de producție franceză, clasa Scorpene. Foto: Forțele Navale Regale Malaeziene via Wikipedia

Cei de la Defense News analizează situația statului sud-american și anunță că Buenos Aires intenționează să ia o decizie până în decembrie 2023. Sursa citată precizează că pe lângă francezii de la Naval Group, argentinienii discută și cu nemții de la ThyssenKrupp care oferă Type 209/1400 sau Type 214.

În ceea ce privește submarinele franceze, se pare că submarinele Scorpene ar fi propunerea francezilor pentru argentinieni, însă în discuție ar fi și cele din clasa Barracuda.

Publicația franceză de specialitate Zone Militaire analizează cu mult optimism situația din statul sud-american și anunță pe surse că propunerea sunt submarine Scorpene produse de Naval Group, care se află foarte bine plasată în negocieri. 

Se pare că e vorba de trei submarine iar costul estimat al programului e evualuat între 1.3 și 1.5 miliarde de dolari.

Amintim că în cazul României, în cursul acestei săptămâni, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția de submarine.

De precizat că în vara anului trecut România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. Forțele Navale Române, cea mai văduvită structură de forță din cadrul Armatei române, așteaptă cu interes această achiziție.

România nu mai deține niciun submarin operațional. Ultima astfel de navă, Delfinul, se află la cheu încă din 1996.

 

Tragedia din 2017: Dispariția submarinului argentinean ARA San Juan

 

3. Submarinul... (ara_san_juan_09325700.jpg)

Submarinul argentinean ARA San Juan, scufundat în 2017 în oceanul Atlantic, o tragedie care a cauzat decesul celor 44 de membri ai echipajului

Submarinul s-a scufundat în noiembrie 2017.

ARA San Juan a fost găsit în 2018 în Oceanul Atlantic la o adâncime de 800 de metri, anunțul fiind făcut de către Forţele Navale Argentiniene.

CITEȘTE ȘI: Submarinul ARA San Juan, găsit în Atlantic după un an de la dispariție

Submarinului a fost construit în portul german Emden în 1983 şi a fost modernizat în Argentina în 2013.

Potrivit unui raport oficial al unei comisii de anchetă din 2019, submarinul s-a scufundat după a intrat apă prin sistemul de ventilație în rezervorul bateriei, provocând un incendiu.

CITEȘTE ȘI: În ultima sa misiune Delfinul a fost la un pas de o tragedie de proporții. Singurul submarin al României a ieșit din imersiune cu mari dificultăți

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel