Arabia Saudită şi-a îmbunătăţit semnificativ programul de rachete balistice cu ajutorul Chinei

S.I. Catalin / 06 iun 2019 / 20:44

Guvernul Statelor Unite a obținut informații că Arabia Saudită şi-a dezvoltat semnificativ programul de rachete balistice cu ajutorul Chinei, o dezvoltare care amenință decenii de eforturile ale SUA de a limita proliferarea de rachete în Orientul Mijlociu, potrivit unor surse din zona intelligence-ului american, citate de CNN.Administraţia Trump nu a împărtăşit iniţial aceste informaţii clasificate cu Congresul, conform surselor, stârnind astfel furia democraţilor care le-au descoperit pe cont propriu şi au concluzionat că nu au fost informaţi în mod deliberat.

Informaţiile clasificate arată că Arabia Saudită şi-a extins atât infrastructura de rachete, cât şi tehnologia, prin achiziţii recente din China.

Această descoperire a stârnit îngrijorare printre membrii Congresului privind o potenţială cursă a înarmării în Orientul Mijlociu, ei întrebându-se totodată dacă a existat o aprobare tacită a administraţiei Trump ca parte a eforturilor de a contracara Iranul. Informaţiile ridică întrebări şi cu privire la angajamentul administraţiei Trump privind limitarea armelor nucleare în Orientul Mijlociu.

Raportul CNN a speculat că acest lucru ar putea fi un pas pentru ca Arabia Saudită să avanseze încercările de a obține arme nucleare. Arabia Saudită a declarat în mod clar că intenționează să obțină focoase nucleare, dacă este necesar. 

Jeff Stacey, consultant în securitate națională al SUA, care a lucrat la Departamentul de Stat sub fostul președinte  Barack Obama , a declarat pentru Al Jazeera că raportul prezentat de CNN a fost "semnificativ și alarmant". 


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy