Apel pentru F-16. În disperare de cauză, Ucraina luptă împotriva Rusiei cu avioane MiG-29UB - versiunea de antrenament și fără radar

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de luptă MiG-29UB, în versiunea pentru antrenament, echipat cu rachete aer-aer R-73. Foto: Forțele Aeriene Ucrainene
Avion de luptă MiG-29UB, în versiunea pentru antrenament, echipat cu rachete aer-aer R-73. Foto: Forțele Aeriene Ucrainene

Ucraina cere cu disperare avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, ori o altă soluție occidentală. Până în prezent, fără succes încă. Kievul susține că are nevoie mare de avioane moderne, ajungând la soluții de avarie, precum folosirea avioanelor MiG-29 în versiunea de antrenament, versiune care nu include nici măcar radar.

Invazia brutală a Rusiei de pe 24 februarie 2022 a prins într-un moment dificil Forțele Aeriene Ucrainene, care se confruntau oricum cu o perioadă dificilă în ceea ce privește numărul de avioane moderne.

Războiul a obligat Ucraina să se adapteze. Iar modul în care ucrainenii au reușit și cu ajutorul aliaților din NATO să creeze o „umbrelă” în zona de conflict, folosind sisteme de apărare moderne și mobile, a contribuit la eșecul Rusiei de a dobândi superioritatea aeriană, în ciuda faptului că superioritatea aeriană rusă, cel puțin pe hârtie, era covârșitoare.

Forțată de împrejurări, Ucraina a introdus în serviciul de luptă mai multe avioane care erau scoase din serviciu.

Publicația ucraineană Defence Express scrie că Forțele Aeriene Ucrainene folosesc inclusiv avioane MiG-29UB, nu doar pe cele scoase din serviciu și aflate la conservare.

E vorba de avioane MiG-29UB, versiunea cu dublă comandă, folosite doar pentru misiuni de antrenament pentru piloți. Ucrainenii remarcă că există imagini foto cu avioane MiG-29UB, echipate cu rachete aer-aer R-73. Avioanele nu dețin radar la bord însă.

1. Avion de l... (mig-29ub-cu-rachete-r-73_92676100.jpg)

Avion de luptă MiG-29UB, în versiunea pentru antrenament, echipat cu rachete aer-aer R-73. Foto: Forțele Aeriene Ucrainene

Potrivit sursei citate, când a fost proiectată această versiune de antrenament a MiG-29, s-a decis îndepărtarea sistemului radar NO19 pentru a putea fi plasată o a doua cabină pentru un pilot instructor. Tot din această cauză MiG-29UB nu poate integra rachete aer-aer de tip R-27.

Publicația ucraineană scrie că folosirea acestor avioane în misiuni împotriva Rusiei arată gravitatea situației și faptul că Ucraina are nevoie urgentă de avioane de luptă occidentale.

Recent, un pas important a fost făcut după ce Polonia și Slovacia au decis să livreze avioane MiG-29 Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: De ce Ucraina nu primește deocamdată mult doritele avioane F-16? Avioanele de generația a IV-a nu mai au șanse în spațiul modern de luptă

 

F-16 pentru Ucraina, o chestiune de timp?

 

Totuși, de precizat că la începutul lunii trecute Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat oficial prezența a doi piloți militari în SUA. Informația vine în contextul zvonurilor cu privire la F-16 Fighting Falcon pentru Ucraina.

Acesta poate fi un semnal important în vederea unui viitor transfer de F-16 pentru Ucraina.

Sosirea primilor doi piloți reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată când piloții ucraineni au călătorit în Statele Unite pentru a-și evalua abilitățile de către instructori militari americani.

2. Avioane de... (f-16-sua_41433700.png)

Avioane de luptă americane de tip F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Americanii insistă că nu este vorba de un antrenament specific pentru avioanele F-16, ci e mai mult un program ce implică un schimb de experiență.

Cert e că zvonurile privind avioane de luptă occidentale pentru Ucraina sunt tot mai multe, în pofida faptului că la nivel oficial Washingtonul neagă un astfel de transfer.

CITEȘTE ȘI: Câte avioane mai are Ucraina? Rușii numără pierderile Ucrainei ca în Caragiale și au ajuns la aproape 400 de avioane distruse

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel