Ucraina confirmă oficial că are piloți militari în SUA. Deși F-16 pare „alesul”, ucrainenii spun că decizia privind tipul de avion va fi luată în curând

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon la Baza Aeriană Tucson, SUA. Foto: U.S. Air Force via Mil.in.ua
Avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon la Baza Aeriană Tucson, SUA. Foto: U.S. Air Force via Mil.in.ua

Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat oficial prezența a doi piloți militari în SUA. Informația vine în contextul zvonurilor cu privire la F-16 Fighting Falcon pentru Ucraina.

Amintim că la finalul săptămânii trecute au apărut informații cu privire la doi piloți ucraineni prezenți în SUA pentru a fi testați pe simulatoare și evaluați de către Armata americani. 

Cei de la Reuters scriu că autoritățile americane au aprobat deja sosirea a încă 10 piloți ucraineni pentru a primi aceeași evaluare în această lună.

Sosirea primilor doi piloți reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată când piloții ucraineni au călătorit în Statele Unite pentru a-și evalua abilitățile de către instructori militari americani.

Americanii insistă că nu este vorba de un antrenament specific pentru avioanele F-16, ci e mai mult un program ce implică un schimb de experiență.

Cert e că zvonurile privind avioane de luptă occidentale pentru Ucraina sunt tot mai multe, în pofida faptului că la nivel oficial Washingtonul neagă un astfel de transfer.

 

În așteptarea F-16, Ucraina confirmă că are piloți militari în SUA

 

2. Avioane de... (f-16-sua_41433700.png)

Avioane de luptă americane de tip F-16 Fighting Falcon. Foto: U.S. Air Force

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a confirmat prezența piloților în SUA, dar nu și faptul că aceștia se află într-un program de pregătire.

Potrivit acestuia, prezența piloților americani nu înseamnă că SUA a decis să transfere F-16 către Ucraina.

Ignat spune că piloții ucraineni sunt evaluați de specialiștii americani pentru a se lua o decizie cu privire la posibilitatea unei viitoare pregătiri specifice. Potrivit publicației ucrainene Vocea Americii care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, americanii vor putea ulterior trage concluziile cu privire la viitoarele programe de pregătire. Abia la finalul vizitei se va putea decide cât timp vor avea nevoie piloții ucraineni pentru a pilota avioane de luptă americane.

Totodată, potrivit sursei citate, tot atunci se va lua o decizie și cu privire la tipul de avion pentru care vor fi pregătiți ucrainenii.

Oficialul ucrainean a adăugat că procesul e unul complex, iar pregătirea personalului de la sol e la fel de importantă precum ce a piloților.

„E un moment foarte important (n.r. - pregătirea pentru avioane de luptă). O aeronavă e deservită de zeci de oameni, de specialiști și tehnicieni care operează zilnic și care oferă mentenanță pentru toate sistemele avionului”, a conchis purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.

CITEȘTE ȘI: Cât costă un F-16 - versiunea Block 30 sau Block 70 Viper cea mai modernă. Ucraina înghite în sec iar cel mai fericit scenariu e și el îndepărtat

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel