Apartenența Turciei la NATO nemulțumește Rusia. Dacă Erdogan alege Su-57 sau Su-35, turcii vor primi doar versiunea standard

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Rusia e dispusă să vândă Turciei aeronave Su-57 sau Su-35, în cazul în care Ankara le solicită, dar dă asigurări că partea turcă, membră NATO, nu va avea acces la secretele programelor și va beneficia doar de versiunea standard a avioanelor de vânătoare.

Interesul Turciei de a achiziționa avioane rusești Su-57 sau Su-35 a fost raportat încă din timpul vizitei președintelui Recep Tayyip Erdogan la MAKS Air Show în 2019,  în Moscova. 

Despre o posibilă înzestrare a scris și publicația noastră în repetate rânduri. Spre finalul lunii trecute, Serviciului Federal de Cooperare Tehnico-Militară din Rusia, într-un comunicat de presă, și-a arătat în continuare disponibilitatea de a vinde avioane rusești de generația a V-a și a VI-a Ankarei.

Cert e că Turcia e exclusă din programul F-35 și are nevoie neapărat de avioane de vânătoare, Forțele Aeriene ale Ankarei fiind structura de forță cea mai afectată din punct de vedere al modernizării. 

La fel de adevărat e că turcii continuă să dezvolte TF-X. Acesta este un proiect autohton, un avion de luptă de generația a V-a, ce se doreşte a avea caracteristici similare cu F-35 Lightning II de la Lockheed Martin. Programul TF-X a fost dezvoltat cu scopul de a înlocui avioanelor F-16C/D, începând cu anul 2030. Din câte se ştie până la acesta oră, Turcia ar dori pentru forţele sale aeriene între 100-150 de aeronave TF-X, pe care să le menţină operaţionale până la începutul anului 2070. 

 

Turcii vor întâmpina noi probleme cu SUA dacă vor alege avioanele rusești

 

Însă chiar dacă luăm în considerare faptul că nu vor exista întârzieri și probleme în program - lucru foarte puțin probabil - până la înzestrarea cu TF-X e o perioadă îndelungată de timp. Iar Turcia nu are timp.

Acest lucru este speculat și de ruși care cred că avioanele lor ar putea reprezenta soluția ideală până când TF-X vede „lumina zilei”.

Intervievat de publicația rusă Vzglyad, colonelul Alexander Drobobișevski, spune că e foarte posibil ca Turcia să aleagă avioanele rusești după excluderea din programul F-35. Motivația ar fi atât economică, cât și politică. Ar fi răspunsul Ankarei la excluderea din programul F-35.

Cu toate acestea o astfel de decizie nu va fi ușor de implementat, în primul rând din perspective tehnice. Expertul rus amintește că turcii folosesc numeroase F-16 și cooperează strâns cu SUA în domeniul instruirii de personal și al întreținerii. „Este imposibil să achiziționezi componente de armament americane și să ai o politică externă independentă de Statele Unite”, e de părere și Vasili Kașin, expert militar rus, din cadrul Centrului pentru Analiza Strategiilor. 

Sursa citată analizează și temerile cu privire la faptul că în cazul în care Kremlinul va vinde Su-57 sau Su-35 turcilor, există riscul ca NATO să aibă acces la tehnologiile cele mai avansate ale industriei aerospațiale rusești. 

 

Rușii nu ar fi de acord să vândă Turciei decât versiunea standard a Su-57 și Su-35

 

Din acest punct de vedere rușii sunt liniștiți. Sursa citată precizează dacă Turcia va alege avioanele rusești acestea vor fi exportate în configurația standard, fără cele mai noi și sensibile sisteme, inclusiv cele de armament. Rușii fac și o analogie și spun că jumătate din mapamond folosește Kalașnikov, dar acest lucru nu reprezintă un pericol pentru securitatea Moscovei.

Sistemele de armament ale avioanelor și alte sisteme sensibile vor fi utilizate doar pe avioanele pilotate de Forțele Aerospațiale Ruse.

„Apartenența Turciei la NATO este încă un obstacol (n.a. - în tentativa Turciei de a achiziționa Su-57 sau Su-35). E puțin probabil ca Ankara să accepte să achiziționeze o versiune standard a aeronavelor. Și nu va fi rentabil pentru turci să depindă de Rusia în ceea ce privește întreținerea și piesele de schimb. Astfel că foarte probabil turcii vor dori să stabilească o linie de producție a aeronavelor pe teritoriul lor”, conchide sursa citată.

Trebuie să menționăm că toate cele analizate de ruși sunt pure speculații. Turcia nu a luat încă nicio decizie cu privire la achiziționarea Su-57 sau Su-35, cu atât mai mult de modul în care se va desfășura înzestrarea ori versiunea aeronavelor. Turcii încă speră că vor putea redeschide ușa F-35, fără îndoială cea mai avantajoasă cale din toate punctele de vedere pentru ca Ankara să dețină aeronave performante.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel