Anthony Blinken: SUA şi Rusia trebuie să prelungească tratatul de dezarmare Noul START

S.I. Catalin |
Data publicării:
Rusia-siloz de rachete nucleare
Rusia-siloz de rachete nucleare

SUA vor încerca să negocieze cu Rusia pentru o prelungire a unui tratat-cheie în domeniul arsenalelor nucleare, Noul START, a anunţat marţi secretarul de stat desemnat Anthony Blinken, informează AFP.

,,Vom încerca să-l prelungim", a declarat Anthony Blinken în faţa senatorilor, la Washington. "Aceasta este o problemă pe care preşedintele ales va trebui să o înfrunte aproape imediat după ce va prelua funcţia", miercuri, pentru că avem un acord ce expiră în doar 15 zile, a adăugat el.

Cu toate acestea, el a declarat că preferă să nu se pronunţe în legătură cu durata unei astfel de prelungiri, care va fi unul dintre primele teste diplomatice ale preşedinţiei Biden.

Moscova şi Washington au termen până pe 5 februarie ca să prelungească Noul START, ultimul acord în domeniul dezarmării încheiat între cele două puteri rivale din Războiul Rece.

Negocierile au loc într-un climat de neîncredere reciprocă maximă. Relaţiile dintre cele două puteri se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, între dezacorduri persistente cu privire la un număr tot mai mare de dosare internaţionale, acuzaţii de ingerinţă electorală, de spionaj şi mai recent de un val masiv de atacuri cibernetice.

În ultimele luni, cele două ţări au discutat despre o eventuală extindere cu un an a tratatului, pentru a putea negocia în profunzime, însă fără a reuşi vreodată să ajungă la un acord asupra acestor modalităţi.

Acordul Noul START limitează arsenalele celor două puteri nucleare la un maxim de 1.550 de ogive desfăşurate pentru fiecare parte, adică o reducere de aproape 30% în raport cu limita precedentă fixată în 2002. El limitează de asemenea numărul de lansatoare şi bombardiere grele la 800, ceea ce este în continuare suficient pentru a distruge Pământul de mai multe ori.

Tratatul presupune de asemenea o serie de inspecţii reciproce la situri militare, un pilon al politicii de dezarmare denumit "Aveţi încredere, dar verificaţi", promovat de fostul preşedinte american Ronald Reagan. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel