Angajament economic extins și cordialitate temperată, în relațiile dintre Rusia și China

Cătălin Costea |
Data publicării:

Președintele chinez Xi Jinping a subliniat vineri, 17 iunie, angajamentul țării sale față de comerțul cu Rusia, în pofida sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei.

Liderul chinez s-a adresat, printr-o transmisie video, în cadrul sesiunii plenare a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, pe care Putin a deschis-o cu un discurs de peste o oră.

„Astăzi, cooperarea dintre Rusia și China este în creștere. [...] Comerțul în prima jumătate a acestui an a fost de zeci de miliarde de dolari și ne putem aștepta la noi recorduri în lunile următoare, ceea ce este o dovadă a marii cooperări dintre cele două națiuni”, ar fi spus Xi, conform unei traduceri oficiale în engleză a postului rus de propagandă RT.

Presa oficială de stat chineză, care a citat și ea declarațiile lui Xi, nu a menționat „noi recorduri” în comerțul dintre China și Rusia. În ambele versiuni, însă, Xi a subliniat faptul că potențialul economic al Chinei nu s-a schimbat și a vorbit despre dezvoltarea în continuare a Inițiativei Belt and Road.

Comerțul dintre China și Rusia a totalizat 65,81 miliarde de dolari în primele cinci luni ale acestui an, în creștere cu 28,9% față de anul anterior, potrivit datelor vamale din China. Interesant este că cea mai mare parte a creșterii a venit din importurile chineze din Rusia.

Beijingul a refuzat să numească atacul Rusiei asupra Ucrainei o invazie. După întâlnirea dintre Xi și Putin, de la începutul lunii februarie, s-a convenit că nu există „limite” sau „zone interzise” de cooperare între cele două părți, fără a fi menționat nimic despre Ucraina.

Totuși, la începutul acestei săptămâni, Xi a spus, într-o convorbire telefonică cu Putin, că Kievul și Moscova „ar trebui să facă eforturi pentru o soluționare adecvată” a războiului aflat în desfășurare în Ucraina, potrivit mass-media din China.

„China, ei au în vedere interesul lor național. Dar nu ne contrazicem unii pe alții”, a declarat vineri Putin, după declarațiile lui Xi. El a descris relațiile Rusiei cu China ca fiind „prietenoase”, dar a menționat că „nu înseamnă că China ar trebui să joace alături de noi în toate. Nu avem nevoie de asta”, se precizează în materialul furnizat de media rusă..

De asemenea, este demn de remarcat că Xi Jinping nu a mai avut convorbiri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Cel de-al 25-lea Forum Economic Internațional din Sankt Petersburg se desfășoară în perioada 15-18 iunie. Forumul este uneori numit „Davos-ul rusesc”, cu referire la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, unde oamenii de afaceri și politicieni ruși nu mai au acces după ce Moscova a invadat Ucraina..

În aprilie, a avut loc și Forumul Boao pentru Asia, din China, numit la rândul său “Davos-ul asiatic”. În cadrul acestuia, Xi Jinping a anunțat că China propune o „inițiativă de securitate globală” și a cerut unitate între națiunile asiatice.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel