Anexare, minut cu minut. Punct fără întoarcere. Putin proclamă furtul, Zelenski depune cerere de aderare la NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Dictatorul rus Vladimir Putin trece de punctul fără întoarcere, ceea ce va duce la un război prelungit, scrie The Guardian.

Vineri, la ora 15, Moscova a organizat o ceremonie publică de ”semnarea a tratatelor de aderare la Rusia”.

18.40: Biden a condamnat pseudo-referendumurile Rusiei și a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina

„Statele Unite condamnă încercarea frauduloasă de astăzi a Rusiei de a anexa teritoriul suveran al Ucrainei. Rusia încalcă dreptul internațional, nerespectează Carta Națiunilor Unite și peste tot își demonstrează disprețul față de un popor iubitor de pace”, notează serviciul de presă al Casei Albe.

18.30: SUA au introdus noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru anexarea teritoriilor ucrainene

Șeful Băncii Centrale a Federației Ruse, viceprim-ministrul și membrii familiilor elitei Kremlinului sunt pe lista de sancțiuni a SUA.

18.00:  Zelensky: Suntem pregătiți pentru negocieri cu Rusia, dar cu un alt președinte rus.

Președintele a mai menționat că doar expulzarea ocupanților ruși de pe întreg teritoriul Ucrainei va restabili pacea și a cerut naționalizarea tuturor bunurilor rusești în Ucraina.

17.30: Vineri, 30 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina solicită într-un mod accelerat aderarea la NATO.

„De facto, ne-am făcut deja drum către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței.

Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure”, a spus președintele Zelenski.

15.20: Putin își începe cuvântarea prin care proclamă anexarea celor patru regiuni. În discursul său, dictatorul de la Kremlin ține o lecție de istorie, bazată pe propaganda trâmbițată în F. Rusă. 

”Îi cerem Kievului să oprească focul pornit de ei în 2014. Suntem gata să purtăm negocieri”, a amai spus Putin.

Președintele Vladimir Putin s-a lansat într-un derapaj împotriva Marii Britanii pe care a acuzat-o de „diversiune” și de exploziile înregistrate la gazoductele Nord Stream 2.

15.10: Moldova nu recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene — președintele Maia Sandu

„ Considerăm ilegale referendumurile, nu le recunoaștem rezultatele, precum și orice alte acțiuni legate de aceasta. „Moldova respectă independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat vineri președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, adăugând că relațiile țării sale cu Federația Rusă au fost „grav afectate de invazia Ucrainei de către Rusia”.

 

***

Preşedintele Ucrainei a discutat cu şefii armatei despre planuri de "eliberare" a teritoriilor ocupate de Rusia.

în acest timp Federația Rusă continuă procesul de anexare ilegală a teritoriilor ucrainene.

Publicația The Guardian notează că farsa „semnării tratatelor” va marca o escaladare gravă a războiului împotriva Ucrainei pe fondul amenințărilor dictatorului de a apăra teritoriile capturate prin toate mijloacele disponibile. The Guardian reamintește că Putin și-a declarat disponibilitatea de a folosi arme nucleare pentru a preveni eforturile Ucrainei de a-și elibera teritoriul suveran.

Dmitri Peskov, a declarat că semnarea „tratatelor privind aderarea teritoriilor în Federația Rusă” va avea loc vineri, la ora 15:00, ora locală, în Sala Sf. Gheorghe a Kremlinului. Putin va ține un discurs „important” la ceremonie.

 

Vladimir Putin a informat Duma de Stat despre planul de anexare a unor regiuni ucrainene

 

Preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului Rusiei a declarat vineri că preşedintele Vladimir Putin a anunţat Camera cu privire la planurile de a include patru regiuni ale Ucrainei ( Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporijjia ) în Rusia - un pas tehnic către anexarea teritoriilor de către Rusia, scrie Rador.

Sud-estul Ucrainei / Sursa: ISW. Zonele controlate de ruși (cu roșu) și teritoriile recuperate de Ucraina (galben)

Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, un aliat important al dlui Putin, a afirmat pe canalul oficial Telegram al Dumei că dl Putin a informat parlamentul cu privire la solicitările oficiale în acest sens ale regiunilor respective.

Rusia a organizat un simulacru de "referendum" în patru zone parţial ocupate ale Ucrainei - Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporijjia - şi a transmis ulterior că au produs majorităţi covârşitoare în favoarea aderării la Rusia.

Guvernele occidentale şi cel de la Kiev au comunicat că voturile au fost organizate sub constrângerea ocupaţiei, au fost nereprezentative şi au încălcat dreptul internaţional. Vladimir Putin urmează să prezideze vineri mai târziu o ceremonie de semnare a acordurilor de aderare cu lideri instalaţi de ruşi ai celor patru regiuni din Ucraina. 

 

Moscova va considera atacurile asupra teritoriilor care vor intra în componenţa Federaţiei Ruse drept un act de agresiune împotriva Rusiei

 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin a confirmat că un atac asupra regiunilor anexate va fi considerat un act de agresiune împotriva Rusiei, relatează Rador.

”Nu, nu va fi considerat nimic altceva”, a spus Peskov. El a adăugat că vineri vor fi semnate patru acorduri privind admiterea de noi subiecţi în componenţa Federaţiei Ruse: cu autoproclamatea republică populară Luhansk, cu autoproclamata republică populară Doneţk şi cu regiunea Zaporijjia, şi cu regiunea Herson

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel