Analist militar rus: Sistemele Kinjal, dezvoltate pentru a lovi România

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Analistul militar rus Pavel Felgenhauer a vorbit despre sistemele Kinjal ale Rusiei, precizând că ele au fost ”elaborate și instalate în special pentru a lovit România”.

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, analistul militar a subliniat convingerea Kremlinului că scutul antirachetă al NATO de la Deveselu este o bază ofensivă, explicând în acest context și dezvoltarea sistemelor Kinjal. În cazul Poloniei, spune acesta, lucrurile sunt mai simple, deoarece ea poate fi lovită din regiunea Kalinigrad.

Întrebat despre opinia Rusiei cu privire la amenințarea care ar veni din partea scutului antirachetă din România și dacă în acest context Kremlinul tratează România ca țintă militară, Pavel Felghenhauer a precizat fără echivoc: „Desigur că așa o tratează”.

„Noi avem aceste sisteme Kinjal, aceleași rachete Iskander, dar atașate la avioanele interceptoare MIG-31. Acest sistem a fost elaborat și instalat special pentru a lovi România, pentru că altfel nu au nicio utilitate. Statul Major rusesc spunea încă din anul 2000 că ceea ce se instalează în România nu are nicio legătură cu sistemele antirachetă PRO, că ar fi vorba despre arme de atac pentru a-l omorî pe Putin. Ei spuneau că această bază este construită special pentru a-l omorî pe Putin când acesta se află la baza lui din Soci, că acesta este motivul pentru care sistemul a fost instalat în România.

Din punct de vedere militar, obiectiv, argumentul arată destul de ireal, pentru că nu are prea mult sens. La fel ca și argumentul că acolo pot fi instalate rachete Tomahawk. Rachete nucleare Tomahawk nu mai există, deloc. La începutul anilor 2000 existau, dar acum nu; toate au fost „tăiate" de administrația Obama, pentru că Obama era un adept principial al dezarmării nucleare complete.

Dar faptul că asta nu are nicio legătură cu realitatea nu influențează în niciun fel afirmațiile diplomaților militari ruși. Și ei nu doar că susțin aceste teze, dar l-au convins și pe Putin de faptul că această bază este una ofensivă și că „noi trebuie să putem să o distrugem înainte ca de acolo să decoleze vreo rachetă". Și pentru că rachetele Iskander din Crimeea ar putea să ajungă până acolo, dar ar putea și să nu ajungă, au fost creat acest sistem de rachete Iskander zburătoare.

Cu baza poloneză e mai simplu, pentru că aceasta poate fi ușor lovită din regiunea Kaliningrad”, a precizat analistul militar rus, potrivit sursei citate.


Citește și: Rusia: Sistemele SUA Mk-41 sunt amplasate în România. Moscova amenință cu un conflict militar în Europa

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel