Rusia: Sistemele SUA Mk-41 sunt amplasate în România. Moscova amenință cu un conflict militar în Europa

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Tomahawk
Rachetă Tomahawk

Rusia susține că NATO poartă responsabilitatea pentru încălcarea Tratatului INF prin instalarea sistemelor americane pe teritoriul României, dar și al Poloniei.

"Din păcate, statele membre ale Alianței au demonstrat că nu sunt pregătite pentru un dialog substanțial cu privire la lansatoarele de rachete Mk-41, care sunt amplasate în România și urmează să ajungă și în Polonia anul viitor. Acestea fac parte din sistemul de apărare al NATO (n.r. - de la Deveselu), astfel că Alianța Nord Atlantică este direct responsabilă de ruperea ratatul INF”, a precizat în această seară Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit agenției TASS.

Lavrov a îndeamnat NATO să nu transforme Europa într-un teritoriu de conflict, lucru care s-ar întâmpla cu ”siguranță” dacă lansatoarele de rachete vor fi amplasate în Polonia. Oficialul rus a mai precizat că NATO s-a subordonat total politicii SUA și a menționat din nou că Rusia nu a primit nicio notificare oficială cu privire la ieșirea Washingtonului din Tratatul Nuclear INF.

 

Lavorv amenință că un conflict militar în Europa e invevitabil dacă sistemele Mk-41 ajung pe continent

 

El consideră că motivarea Statelor Unite privind ieșirea din Tratat, care va duce la descurajarea nucleară a Rusiei este lipsită de ”logică elementară”. Lavrov susține că Moscova a încercat în mod sistematic să aducă Statele Unite la un ”dialog coerent și profesional” pentru a întări Tratatul INF.

„În cazul în care statele europene sunt interesate de controlul internațional eficient al armamentului și dezarmare, atunci nu ar trebui să urmeze politica Statelor Unite care dorește să redobândească supremația militară. Aliații europeni ai SUA ar trebui să respecte interesele de securitate și să evite ca Europa să fie din nou transformată într-o zonă de conflict militar. Acest lucru se va întâmpla inevitabil dacă SUA vor începe amplasarea acestor rachete”, a mai precizat Lavrov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel