Ambasadorul Coreei în România a prezentat trei obiective principale: Suntem prieteni buni. Dar trebuie să devenim cei mai buni

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Excelența Sa, Kap-soo Rim, Ambasadorul Coreei în România, în timpul recepției dedicată Zilei Naționale a Coreei. Foto: Ambasada Coreei în România
Excelența Sa, Kap-soo Rim, Ambasadorul Coreei în România, în timpul recepției dedicată Zilei Naționale a Coreei. Foto: Ambasada Coreei în România

Pe data de 3 octombrie 2023 a avut loc Recepția cu ocazia Zilei Naționale a Fondării Statului Coreean care a fost găzduită de Ambasada Republicii Coreea în România.

Recepția are o semnificație cu atât mai mare cu cât anul acesta se sărbătorește cea de-a 15-a aniversare a Parteneriatului Strategic dintre Republica Coreea și România.

Amintim că Republica Coreea e primul stat din Asia cu care România a semnat un parteneriat strategic.

În deschiderea recepției, Excelența Sa, domnul Kap-soo Rim, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea, a vorbit de obiectivele principale ale mandatului său în relația cu România și a prezentat situația curentă a acestora. Obiective care vizează o dezvoltare și mai profundă a relațiilor noastre cu Coreea, atât economice, militare și în sfera industriei de apărare.

DefenseRomania redă în integralitate discursul Excelenței Sale, Kap-soo Rim, Ambasadorul Coreei în România, cu ocazia Zilei Naționale a Coreei:

„Cu prilejul Zilei Naționale de anul trecut, v-am prezentat trei obiective principale de pe agenda mea. Profitând de această ocazie, vă voi prezenta un bilanț cu privire la cele trei obiective și la situația curentă.

Prima promisiune a fost aceea de a eleva relațiile diplomatice bilaterale la un nivel record.

Recent, schimburile noastre bilaterale la nivel înalt au fost mai vizibile ca niciodată, culminând cu o a treia întâlnire între cei doi prim-miniștri în mai puțin de opt luni și cu întrevederea dintre cei doi șefi de stat, organizată în iulie, în marja summitului NATO. În decurs de un an, președintele, prim-ministrul și președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea s-au întâlnit cu omologii lor din România. 

 

Industria de apărare, un sector ofertat în dezvoltarea relațiilor dintre Coreea și România

 

2. Excelența ... (dsc08793_12021700.jpg)

Excelența Sa, Kap-soo Rim, Ambasadorul Coreei în România, în timpul recepției dedicată Zilei Naționale a Coreei. Foto: Ambasada Coreei în România

A doua promisiune a fost aceea de a duce cooperarea economică pe noi culmi, în conformitate cu parteneriatul nostru strategic. 

Există un potențial uriaș între cele două țări ale noastre, în domeniul economic și al investițiilor. Până în prezent, eu, împreună cu ambasada mea, ne-am concentrat pe transformarea acestui potențial în proiecte și acțiuni concrete:

În luna decembrie a anului trecut, în prezența celor doi prim-miniștri, la Seul, a avut loc Masa rotundă de afaceri Coreea-România. În luna februarie, a avut loc la București prima ediție a Consiliului de Afaceri Coreea-România.

În luna iulie a avut loc Conferința privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea-România, prima de acest fel. 

Cu toate acestea, mai avem încă un drum lung de parcurs pentru a aduce demersurile economice la un nivel adecvat Parteneriatului nostru Strategic. În acest sens, cei doi prim-miniștri au prezentat o foaie de parcurs în timpul recentelor întâlniri de la Seul și București pentru a avansa cooperarea în domenii economice cheie. Mă aflu aici, cu mandatul deplin de a avansa această foaie de parcurs în domeniile energiei, apărării, infrastructurii și ICT. 

Peste douăsprezece luni, la următoarea noastră recepție de Ziua Națională, vă voi detalia ce am realizat pe plan economic.

Cea de-a treia promisiune pe care v-am făcut-o a fost aceea de a lărgi și mai mult orizontul înțelegerii reciproce și al prieteniei între cele două popoare și culturi. În acest sens, ambasada mea a organizat diverse activități și evenimente academice și culturale, care au avut rolul de a aprofunda cooperarea bilaterală, adăugând noi dimensiuni.

În luna mai, Ambasada mea a organizat prima ediție a Forumului Coreea-România.

În luna iunie, Prezentarea de modă a costumului Hanbok a avut loc și este prima de acest fel din România. În două zile, următorul eveniment, Korea Music Evening, va avea loc la Timișoara, una dintre capitalele europene ale culturii în 2023.

 

Importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Coreea

 

Aș dori să subliniez din nou importanța deosebită a Parteneriatului nostru Strategic.

Ne aflăm într-o conjunctură specială. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a afectat securitatea internațională, dreptul internațional și simțul realității. Pandemia, schimbările climatice și întreruperile lanțului de aprovizionare au avut un impact fără precedent asupra vieții noastre de zi cu zi. Și, bineînțeles, adăugând la toate acestea, dosarul nuclear nord-coreean rămâne o amenințare directă la adresa securității regionale și nu numai.

Ce putem face în aceste circumstanțe sumbre? Există o zicală care spune că "Un pesimist vede obstacole în orice oportunitate, iar un optimist vede oportunitatea în orice obstacol". Așadar, pentru a transforma acest obstacol într-o oportunitate, Republica Coreea încearcă să consolideze parteneriatele și solidaritatea cu țările cu mentalități similare.
Președintele Republicii Coreea a subliniat două lucruri.

În primul rând, securitatea în Europa și Asia este strâns legată și nu trebuie separată. În al doilea rând, ar trebui să formăm o coaliție între acele țări și popoare care împărtășesc aceleași valori și interese fundamentale. Alianța valorilor și Alianța în acțiune au fost cuvintele cheie pe care Președintele meu le-a prezentat în discursurile sale, inclusiv la summitul NATO din iulie.

 

„Suntem prieteni buni. Dar trebuie să devenim cei mai buni”

 

3. Excelența ... (dsc08802_47513200.jpg)

Excelența Sa, Kap-soo Rim, Ambasadorul Coreei în România, în timpul recepției dedicată Zilei Naționale a Coreei. Foto: Ambasada Coreei în România

Bazat pe valorile fundamentale ale libertății, ale drepturilor omului și ale statului de drept, un parteneriat puternic între țări care gândesc similar va contribui la construirea unei lumi mai pașnice și mai prospere. De aceea, Coreea și România sunt cei mai buni parteneri, una aflându-se pe flancul nordic al lumii libere din Asia de Nord-Est, iar cealaltă pe flancul estic al democrației din Europa.

În timp ce sărbătorim aniversarea Parteneriatului nostru strategic, recunoaștem legătura dintre noi, consolidată de valori comune, și ne angajăm să promovăm împreună aceste valori comune în cadrul comunității internaționale. În timp ce vom privi spre următorii cincisprezece ani de parteneriat strategic și dincolo de aceștia, să ne reamintim importanța angajamentului nostru. 

În această călătorie, Coreea și România stau una lângă cealaltă. Vom continua să ne consolidăm și mai mult prietenia noastră pe măsură ce mergem împreună pe acest drum.

În calitate de ambasador al Republicii Coreea în România, nu este suficient să fim prieteni buni. Trebuie să devenim cei mai buni prieteni” - Excelența Sa, Kap-soo Rim, Ambasadorul Coreei în România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel