Ambasada Rusiei la Bucureşti promovează teorii ale conspiraţiei. Informaţii despre presupuse experimente efectuate de cercetători americani în Ucraina

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa foto: RFE/RL
sursa foto: RFE/RL

Ambasada Rusiei la București a început să promoveze în ultimele zile informații despre presupuse experimente microbiologice periculoase efectuate de cercetători americani în Ucraina. Această narațiune este însă o temă recurentă, promovată mai ales în unele țări din fostul bloc sovietic, parte a unei campanii de dezinformare.

Pe 27 mai, pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în România era prezentat, fără comentarii suplimentare, un articol intitulat ”În Ucraina au fost desecretizate opt laboratoare SUA cu patogeni extrem de periculoși”, arată o analiză Sinopsis.

Articolul abia fusese publicat de către site-ul Vești din Rusia și, pe scurt, susținea că în Ucraina ”au fost descoperite laboratoare biologice americane, ce adăpostesc probe ale unor agenți infecțioși extrem de periculoși și menite să prevină dezvoltarea unor arme biologice”.

Totodată, mai era citată purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a spus pe 17 aprilie că laboratoare americane situate în afara Statelor Unite pot dezvolta agenți patogeni mortali, inclusiv în scopuri militare. Potrivit dnei Zaharova, SUA încearcă astfel să își consolideze prezența biologică, inclusiv în spațiul post-sovietic, notează sursa citată.

Articolul de pe site-ul Vești din Rusia credita – fără link – publicația ”Ukrainskie novosti” care la rândul său cita date ale Ministerului Sănătății de la Kiev. Informația primară este disponibilă aici și enumeră lista celor opt institute din Ucraina care ”participă la programul special de implicare biologică al Departamentului Apărării din SUA care poate trata agenți patogeni extrem de periculoși”.

Lucrurile nu s-au oprit aici. A doua zi, Vești din Rusia revine cu un nou articol, promovat imediat pe pagina de Facebook a Ambasadei ruse. Acest articol, intitulat ”Laboratoarele secrete ale SUA din Ucraina. Opoziția a depus plângere la ONU cita la rândul său o depeșă a agenției de presă TASS  conform căreia doi deputați ucraineni din opoziție au ”trimis la ONU o plângere referitoare la funcționarea ilegală pe teritoriul Ucrainei a laboratoarelor bacteriologice ale SUA”.

Articolele menționate, publicate de către site-ul Vești din Rusia, sunt doar preluări ale unor informații apărute pe site-uri din Ucraina sau Rusia, care la rândul lor se bazează pe informații la mâna a doua.

De fapt, aceasta este și misiunea asumată a site-ului, respectiv de a oferi  ”în principal informații furnizate de mass-media din Federația Rusă, încercând să prezinte un punct de vedere direct de la sursă asupra fenomenelor politice, sociale, culturale care se petrec în Rusia de astăzi”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel