Amânat câteva luni, în urma crizei baloanelor, momentul diplomației la nivel înalt a venit: Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se află la Beijing

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul chinez de externe Qin Gang / twitter, Hua Chunying
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul chinez de externe Qin Gang / twitter, Hua Chunying

Blinken este primul secretar de stat american care a vizitat China în ultimii cinci ani. Vizita sa urmărește să dezghețe relația dintre cele două țări, pe fondul tensiunilor în creștere din strâmtoarea Taiwan, scrie Reuters.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a sosit duminică la Beijing pentru discuții menite să reducă tensiunile dintre cele două superputeri.

Blinken este oficialul american de cel mai înalt nivel care a vizitat China de la preluarea mandatului președintelui Joe Biden și primul secretar de stat care a efectuat călătoria în ultimii cinci ani.

Inițial, vizita în China trebuia să aibă loc în februarie, dar călătoria a fost amânată după ce SUA a doborât un presupus balon spion chinez care a zburat deasupra teritoriului său.

Între timp, tensiunile au continuat să crească în strâmtoarea Taiwan, în timp ce SUA și China și-au intensificat rivalitatea în industria globală a semiconductorilor.

„Există un consens de ambele părți că trebuie să avem canale de comunicare la nivel înalt”, a declarat reporterilor un oficial înalt al Departamentului de Stat, în timpul unei opriri de realimentare la Tokyo, în drum spre Beijing.

Înainte de plecarea sa, Blinken a spus că va căuta să „gestioneze în mod responsabil relația noastră”, găsind modalități de a evita „calculele greșite” între SUA și China.

„Concurența intensă necesită o diplomație susținută pentru a se asigura că concurența nu se transformă în confruntare sau conflict”, a spus Blinken, vineri, la Washington.

 

Ce este pe ordinea de zi?

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken

Blinken are programate întâlniri cu ministrul chinez de externe Qin Gang (care a fost, până acum câteva luni, ambasador la Washington), cu responsabilul cu relațiile internaționale din cadrul Partidului comunist chinez, Wang Yi, dar și cu alți oficiali de rang înalt.

Oficialii americani au spus că Blinken s-ar putea întâlni luni și cu președintele chinez Xi Jinping.

Blinken a fost întâmpinat de ministrul chinez de externe Qin Gang la intrarea în clădirea de protocol Diaoyutai, iar nu la interior, așa cum se obișnuiește, remarcă Reuters.

Ministrul adjunct chinez de externe Hua Chunying, care participă la întâlnire, a postat pe Twitter deasupra unei imagini cu Qin și Biden dându-și mâna: „Sper că această întâlnire poate ajuta la reîntoarcerea relațiilor dintre China și SUA la ceea ce cei doi președinți au convenit la Bali”.

Problemele de securitate vor cântări foarte mult, în contextul în care SUA urmăresc îndeaproape încercările Beijingului de a stabili baze militare în Asia, Africa și Orientul Mijlociu și au avertizat China să nu acorde Rusiei ajutor militar letal pentru războiul din Ucraina.

Blinken intenționează să discute cu oficialii chinezi despre problemele globale, inclusiv schimbările climatice și stabilitatea economică la nivel mondial, scrie NYT.

În fruntea listei de cereri ale Chinei se află Taiwanul, o insulă independentă de facto pe care Beijingul o revendică drept teritoriu propriu și care primește ajutor militar de la Washington. De asemenea, probabil va fi abordată problema restricționării accesului Chinei la cipuri și echipamente de înaltă tehnologie care încorporează semiconductori.

Sâmbătă, Biden a mai spus că speră să se întâlnească cu Xi în lunile următoare, dar ambele părți spun că relația are nevoie de pregătiri suplimentare.

„SUA trebuie să renunțe la iluzia de a trata China „din poziție de forță”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, înaintea vizitei.

„China și SUA trebuie să dezvolte relații pe baza respectului reciproc și a egalității, să-și respecte diferența în istorie, cultură, sistem social și calea de dezvoltare”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel