China are un nou ministru de externe: Qin Gang, unul dintre „lupii războinici” ai preşedintelui Xi Jinping

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Qin Gang, în prezent ambasadorul Chinei la Washington și consilier de încredere al președintelui Xi Jinping, a fost numit ministru de externe. 

Qin Gang, un consilier de încredere al preşedintelui chinez Xi Jinping, a fost numit noul ministru de externe al ţării, a informat vineri radioul de stat, citat de Reuters, relatează Agerpres.

Qin, în vârstă de 56 de ani şi în prezent ambasador al Chinei în Statele Unite, îl înlocuieşte pe Wang Yi, care a fost ministru de externe în ultimul deceniu.

Considerat mult timp unul dintre „lupii războinici” ai unei Chine tot mai asertive pe scena internațională, Qin a știut să balanseze, menținând „un ton diplomatic mai informat și mai nuanțat în relațiile SUA-China” în perioada în care s-a aflat la Washington, și mai ales în comparație cu unii dintre colegii săi, scrie Politico.

Foto: Qin Gang, în vizită la Departamentul de Agricultură al SUA, 2022

Analiștii citați de publicația americană arată că, în perioada cât a fost ambasador în SUA, relațiile dintre ambasadorul chinez și administrația de la Washington au fost mai degrabă reci. Casa Albă și-a schimbat atitudinea față de Qin Gang doar atunci când a devenit clar că acesta ”era pe punctul de a deveni un jucător cheie la Beijing”. În plus, administrația Biden a încercat, în ultimele luni, să calmeze tensiunile cu China. 

Wang Yi (69 de ani), fostul ministru de externe al Chinei în ultimul deceniu, este un alt apropiat al președintelui Xi și nu a fost tras pe lilnie moartă. Din contră, fostul șef al diplomației chineze a fost promovat în biroul politic al Partidului Comunist Chinez în octombrie şi este de aşteptat să joace un rol mai mare în politica externă.

Qin a urcat rapid prin diferite poziții în ministerul de externe al Chinei, inclusiv două perioade ca purtător de cuvânt al ministerului între 2006 și 2014 și ca șef de protocol între 2014 și 2018, supervizând multe dintre interacțiunile lui Xi cu liderii străini.

După numirea sa, Qin se va întoarce la Beijing de la Washington după 17 luni ca al 11-lea ambasador al Chinei în Statele Unite.

Într-un eseu publicat în revista bilunară americană National Interest în această săptămână, Qin a oferit o privire de ansamblu asupra poziţiei Chinei cu privire la politica externă şi a reiterat că relaţiile China-SUA nu înseamnă un joc cu sumă zero, notează Reuters. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel