Am putea vedea rachete GMLRS lansate de HIMARS, dar integrate și pe avioane F-16 ucrainene? Există deja un precedent

Darius Muresan |
Data publicării:
Lansarea unei rachete Rampage de către un F-16 al Israelului. Foto: Defence Express
Lansarea unei rachete Rampage de către un F-16 al Israelului. Foto: Defence Express

Rachetele americane GMLRS lansate de pe M270 și mai ales HIMARS au fost un adevărat „game changer” pentru Ucraina în cursul anului trecut când utilizarea acestor sisteme a reușit să oprească avansul trupelor ruse de ocupație și să contribuie decisiv la contraofensiva din toamna lui 2022. Dar ar putea fi integrate aceste rachete pe avioane de luptă occidentale?

În ciuda faptului că americanii nu au livrat până acum rachete ATACMS cu rază lungă de 300 kilometri, SUA au livrat Ucrainei rachete GMLRS cu rază de 80 de kilometri în număr mare. Integrate pe sisteme HIMARS, acestea au jucat un rol decisiv în război.

În contextul deciziei SUA de a da undă verde și pentru pregătirea piloților ucraineni, decizie care deschide larg ușa pentru livrarea de avioane de luptă, experții ucraineni se întreabă dacă ar exista o posibilitate ca rachetele GMLRS să fie integrate în viitor și pe avioane de luptă occidentale.

Momentan nu există informații oficiale privind dezvoltarea unei asemenea versiuni.

2. Lansarea u... (sistem-gmlrs_38457200.jpeg)

Lansarea unei rachete americane GMLRS cu rază de acțiune de 80 de kilometri

Experții publicației Defence Express amintesc că în prezent forțele de apărare ucrainene utilizează rachete cu rază lungă britanice moderne Storm Shadow pentru a lovit pozițiile ocupantului rus. Până la livrarea acestora ucrainenii nu dispuneau de rachete cu rază lungă integrate pe avioane de luptă.

Doar că există o problemă. Potrivit sursei citate costul unei rachete Storm Shadow este de 1.2 milioane de lire sterline. În comparație GMLRS americane livrate intens costă 168.000 de dolari. 

 

Există însă un precedent: Israelul a integrat rachete asemănătoare pe avioane de luptă F-16 Fighting Falcon

 

Ucrainienii subliniază și ei însă că nu există nicio urmă de informație privind faptul că SUA lucrează la o versiune a GMLRS cu lansare aeriană.

Există însă un precedent: Israelul a integrat rachete similare pe avioane de luptă.

E vorba de rachete EXTRA (Extended Range Artillery) folosite de sisteme de artilerie Lynx, omologul HIMARS american.

Versiunea aeriană dezvoltată de Israel a rachetelor EXTRA este Rampage. Proiectul a fost demarat în urmă cu câțiva ani iar în 2019 a trecut cu succes testele.

Un F-16 israelian poate integra 4 rachete Rampage. Interesant e că producătorul IAI nu a dezvăluit raza de acțiune a rachetei, rezumându-se doar să folosească termenul de „rază lungă de acțiune”.

Video prezentare a Rampage, sursă IAI:

 Rampage are o lungime de 4,7 metri și o greutate de aproximativ 570 de kilograme,

Rachetele Rampage pot fi lansate de Israel de pe avioanele F-15, F-16 și F-35. Printre altele, ultilizarea lor este destinată împotriva bateriilor antiaeriene, depozitelor de armament sau a bazelor logistice.

CITEȘTE ȘI: Sistemele de rachete Grom-2 cu rază de 500 kilometri, asul nefolosit din mâneca Ucrainei? Sunt însă câteva semne mari de întrebare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel