Aliații au făcut o demonstrație de forță fără precedent în zona Baltică: Cea mai mare coaliție de forțe amfibii și operațiuni de debarcare

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Exercițiu NATO Baltops, photo source: NATO
Exercițiu NATO Baltops, photo source: NATO

NATO a desfășurat, timp de trei săptămâni, cea mai mare demonstrație de forță din zona baltică, din istoria sa.

Douăzeci de aliați NATO au încheiat cea de-a 53-a ediție a exercițiului Baltic Operations 2024 (BALTOPS-24) la Kiel, Germania, pe 20 iunie 2024.

La exercițiul de 21 de zile din regiunea Baltică au participat  peste 50 de nave, 85 de avioane și aproximativ 9.000 de militari.

Viceamiralul Thomas Ishee, comandantul Forțelor Navale de Lovire și Sprijin NATO (STRIKFORNATO) și al Flotei a 6-a a SUA, a reflectat asupra importanței critice a NATO în regiune și cât de total este BALTOPS-24 în avansarea obiectivelor comune ale aliaților în zona Baltică.

 

Pentru prima dată în istoria exercițiilor BALTOPS, toți participanții sunt membri NATO

 

"BALTOPS-24 nu este doar cea mai mare ediție din istoria sa de 53 de ani, ci și prima în aproape 30 de ani în care toți participanții sunt aliați NATO," a declarat viceamiralul Ishee, citat de serviciul de presă al Flotei a șasea americane. "Națiunile NATO reprezintă aproape toți cei 8.000 km de coastă baltică. Sunt opt din cele nouă națiuni de la Marea Baltică care împărtășesc valori pentru libertatea de navigație și utilizarea legitimă a Mării Baltice."

Exercițiul a început cu o conferință preliminară, pe 4 iunie, în Klaipeda, Lituania, unde statul major al exercițiului și liderii seniori s-au întâlnit pentru a finaliza scenariul și operațiile și pentru a discuta provocările maritime unice și oportunitățile din regiunea Baltică.

"Începând din 1972, BALTOPS continuă să construiască încredere, să promoveze înțelegerea și interoperabilitatea sporită în domeniile maritim, aerian, terestru și spațial", a spus viceamiralul Ishee. "Dar, mai important, reunirea atâtor națiuni demonstrează forța, hotărârea și angajamentul nostru colectiv față de securitatea regională a Mării Baltice."

Pe 8 iunie, a debutat etapa de exercițiu pe mare, cu 30 de nave de război NATO navigând împreună într-una dintre cele mai mari formații maritime din istoria regiunii.

 

Cea mai mare coaliție de forțe amfibii în Marea Baltică

 

2. Operațiune... (nato-exercitii-suedia_47475000.jpg)

BALTOPS 24 a simulat o operație multinațională desfășurată în toate mediile, în care forța principală a fost debarcată.

Anul acesta, a fost constituită cea mai mare coaliție de forțe amfibii în Marea Baltică, cu patru Grupuri Amfibie Operative (Amphibious Task Groups - ATG) și Unități Multinaționale Operative (Multinational Task Units – MTU) care au exersat capabilități amfibie în Skrunda, Letonia; Gotland, Suedia; Utska, Polonia; și Putlos, Germania. Fiecare zonă a prezentat provocări unice pentru operațiile amfibie integrate, care au fost valorificate de echipele multinaționale de asalt amfibie pentru a exersa împreună.

Pe mare, nava de asalt amfibie USS Wasp (LHD 1) și nava de transport amfibie USS New York (LPD 21) ale Marinei SUA, portavionul Marinei Spaniole - Juan Carlos I (L 61) și nava de asalt amfibie a Marinei Franceze - portelicopterul Mistral (L 9013) au fost esențiale pentru integrarea capabilităților amfibie la BALTOPS-24. Pe uscat, forțele armate din mai mult de opt națiuni NATO au efectuat antrenamente de război urban; recuperare tactică a personalului; incursiuni aeriene; debarcări pe plajă; deplasări prin păduri; desfășurare de sisteme HIMARS M142; salturi cu parașuta în teritoriu contestat simulat și asalturi amfibii la scară completă asupra unei forțe adverse.

"[BALTOPS-24] este un exercițiu multidisciplinar, care cuprinde mai multe domenii de război, în special operațiile amfibie, care sunt o componentă foarte importantă pentru LHD Mistral," a spus căpitanul Olivier Roussille din Marina Franceză, comandantul FS Mistral. "Obiectivul [exercițiului] este de a contribui la reasigurarea NATO în regiune și de a construi o moștenire durabilă în beneficiul apărării colective, în timp ce întărim legăturile și interoperabilitatea cu marinarii flotelor aliate."

 

Protecția împotriva minelor marine a fost unul din elementele importante ale BALTOPS 24

 

3. Photo sour... (nato-exercitii_13473400.jpg)

Această ediție a BALTOPS-24 a găzduit și cea mai mare coaliție de forțe destinată combaterii  minelor (mine countermeasure - MCM) reunită vreodată în NATO. Cu efective totale de peste 700 de militari, 20 de nave de suprafață, 20 de sisteme fără echipaj și două elicoptere MH-60S Seahawk, forțele suedeze, franceze, norvegiene, olandeze și americane au scanat fundul mării pentru a construi o imagine operațională, au exersat localizarea minelor cu mijloace de suprafață, au desfășurat Sistemul Aeropurtat de Neutralizare a Minelor pentru recuperarea din aer a minelor și au finalizat colaborarea multinațională MCM cu un exercițiu de luptă MCM.

"BALTOPS ne permite să ascuțim sabia capabilităților noastre MCM, dar aduce împreună și toți partenerii NATO care ar putea intra și elimina amenințarea cu mine", a spus căpitanul Scott Hattaway, director al Centrului de Dezvoltare pentru Războiul Naval de Suprafață și Mine (Naval Surface and Mine Warfighting Development Center  - SMWDC) și director pentru toate activitățile MCM în timpul BALTOPS-24. "Nici o țară nu intră singură într-o operație MCM. Ne antrenăm acum ca o forță internațională pentru momentul în care vom face asta în realitate."

 

A fost exersat tot spectrul operațiilor și activităților de sprijin a debarcării

 

1. Exercițiu ... (nato-flota-exercitiu_04737500.jpg)

Pe mare, navele de război NATO au efectuat exerciții de manevră tactică, antrenamente de război antisubmarin, trageri de artilerie cu calibru mic și exerciții de apărare antiaeriană. Deosebit de notabil a fost faptul că, alianța a practicat integrarea capabilităților medicale cu navele amfibie: USS Wasp, USS New York, HNLMS Johan de Witt (L 801) din Țările de Jos și Juan Carlos I, simulând un exercițiu de victime în masă și transferul pacienților între nave.

Pe lângă pregătirea medicală, echipa NATO a practicat și integrarea personalului de sprijin spiritual. Șaptesprezece capelani, specialiști în programe religioase și asistenți din 10 națiuni NATO au participat la o conferință la bordul navei amiral a Flotei a șasea, USS Mount Whitney, pentru a învăța despre inițiativele NATO de Interoperabilitate a Sprijinului Spiritual (Spiritual Support Interoperability – SSI). Ulterior, capelanii olandezi, finlandezi și americani s-au întâlnit la bordul HNLMS Johan de Witt pentru a discuta despre cum capelanii multinaționali ar putea sprijini o forță multinațională.

Tot pe mare, militari din Marina Regală Britanică, Marina Lituaniană și Marina SUA au efectuat operații comune de recuperare a personalului. În timpul operației, o mică ambarcațiune a Marinei Regale Britanice a plasat în Marea Baltică atât un manechin, cât și un specialist în Supraviețuire, Diversiune, Rezistență și Evadare (Survival, Evasion, Resistance, and Escape  - SERE). După primirea unei cereri de recuperare, nava lituaniană LNS Skalvis (P14) a recuperat manechinul, un elicopter MH-60S Sea Hawk atașat la HSC-28 (Escadrila 28 Luptă Navală a Marinei SUA) a desfășurat un salvamar în apă și a recuperat supraviețuitorul în viață, care a fost dus ulterior pe una dintre navele Marinei Regale Britanice, HMS Example.

Ofițerii de legătură au avut o contribuție esențială în coordonarea forțelor.

Toate aceste evenimente - fie pe mare, pe uscat sau în aer - au fost planificate și coordonate cu ajutorul unei coaliții multinaționale substanțiale de ofițeri de legătură care, au operat din sediul STRIKFORNATO situat în Oeiras, Portugalia. Acești ofițeri de legătură au fost canalul prin care directivele, informațiile și cererile au circulat, făcând legătura între nivelurile de comandă, unitățile operaționale și elementele de sprijin, acționând ca o inimă a exercițiului BALTOPS-24.

De o semnificație specială, pentru prima dată în istoria BALTOPS, aproape toți cei 8.000 de kilometri de coastă baltică sunt protejați de aliații NATO. Acest lucru este posibil doar datorită aderării Finlandei în 2023 și aderării mai recente a Suediei, pe 7 martie 2024.

"De când ne-am alăturat acum trei luni, este important pentru Suedia să arate că noi, ca națiune, contribuim la securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Baltice, deoarece este terenul nostru de acasă," a declarat locotenentul Tobias Irebro, ofițer de legătură cu Marina Suedeză. "De asemenea, ne permite să arătăm că suntem un contribuitor implicat, în calitate de nou aliat. Este, de asemenea, foarte important pentru țările baltice să exerseze securitatea și stabilitatea în regiune, deoarece depind de mare ca un activ logistic principal pentru import și export."

Privind spre viitor, pregătirile au început deja pentru exercițiul de anul viitor, care va ține cont de lecțiile valoroase învățate la BALTOPS-24 și va urmări să extindă realizările acestuia în BALTOPS-25.

 

România a participat și ea la BALTOPS 24 cu un detașament de militari

 

4. Trupe sued... (nato-nava-franceza-fs-mistral-forte-franceze-suedeze-si-finlandeze_83410300.jpg)

România a participat la BALTOPS 24 cu un detașament de militari de la Regimentul 307 Infanterie Marină „Heracleea”, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Navale Române. Cei 42 de infanteriști marini au fost ambarcați la bordul navei poloneze de minare și desant „Torrun”. Pe parcursul exercițiului, aceștia au participat la secvențe tactice navale specifice luptei de suprafață, luptei antisubmarin, acțiunilor de deminare și a celor amfibie.

Comentariul autorului: Impresionanta desfășurare de forțe, care prin natura operației exersate amintește de celebra debarcare din Normandia, a depășit faza de manifestare a supremației operaționale, tactice și tehnologice a NATO. În contextul actual, BALTOPS s-a transformat într-un puternic instrument de reasigurare a aliaților europeni precum și în unul de descurajare.

NATO a exersat la scară completă o operație de debarcare, care este una extrem de complexă având multe variabile în evoluție, amice și inamice. Sprijinul pentru debarcare a fost total, inclusiv pe componenta de luptă antimină. În acest domeniu al minelor navale, adversarul joacă asimetric și imprevizibil punând trupelor NATO probleme mari de mobilitate și supraviețuire prin folosirea multor mine - mijloace ieftine dar eficace.

Operația de debarcare este esențială pentru a putea manevra la scară mare într-un eventual război și pentru a câștiga/menține inițiativa strategică și operațională. Faptul că NATO a reușit să transpună în practică, cu forțe înalt înzestrate tehnologic, un scenariu de debarcare la scară mare, ar trebui să dea de gândit tuturor posibililor adversari ai Alianței nord-atlantice. Aceștia nu ar trebui să se bazeze pe faptul că pot rezista prea mult și războiul ar putea trece într-o fază pozițională unde se face mai bine simțită economia de război, domeniu în care ei cred că au avantaj.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel