Alegătorii din multe țări se confruntă cu un "potop de minciuni" - Antony Blinken face apel la lupta împotriva dezinformării

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursa Foto: iStock/ Andry Djumantara.
Sursa Foto: iStock/ Andry Djumantara.

În 2024, alegătorii și candidații care candidează în multe țări din întreaga lume se vor confrunta cu un "potop de minciuni" și dezinformare, datorită, în parte, dezvoltării rapide a inteligenței artificiale și a social media. Acest lucru a fost declarat luni, 18 martie, de secretarul de stat american Antony Blinken în timpul discursului său la cel de-al treilea Summit pentru democrație de la Seul.

,,Aproape jumătate din populația lumii va merge la vot în acest an. Acest lucru înseamnă că cetățenii și candidații se vor confrunta cu un potop de minciuni care vor înăbuși dezbaterile civile serioase", a avertizat Blinken.

El a remarcat că utilizarea tehnologiilor digitale - social media și inteligența artificială - a accelerat în mod dramatic răspândirea dezinformării:

,,Știrile false și dezinformarea bazată pe inteligența artificială și pe tehnologiile digitale nu numai că încalcă libertatea individuală și drepturile omului, dar amenință și sistemele democratice", a precizat oficialul american.

Blinken a subliniat că dușmanii țărilor democratice folosesc acest lucru pentru a exploata diviziunile din cadrul democrațiilor, "promovând neîncrederea, cinismul, instabilitatea, ridicând un grup împotriva altuia, discreditând instituțiile".

"Oamenii din societățile noastre amplifică aceste dinamici, uneori în mod intenționat, alteori conduse de roboți și algoritmi antrenați cu informații tendențioase", a spus Blinken.

 

Campaniile de dezinformare mascată ale Chinei și Rusiei


Secretarul de stat american a subliniat că lupta împotriva dezinformării și crearea unui mediu informațional rezistent reprezintă o prioritate urgentă pentru diplomația americană și în interesul securității naționale a SUA.

"Continuăm să expunem, să oprim și să descurajăm dezinformarea", a spus Blinken.

Ca exemplu, el a citat campaniile de dezinformare expuse ale Chinei și Rusiei. În special, Blinken a indicat raportul 2023 al Departamentului de Stat, în care se afirmă că China a cheltuit miliarde de dolari pentru a răspândi propagandă și a suprima presa occidentală.

"De exemplu, prin cumpărarea de platforme de televiziune prin cablu în Africa și prin excluderea canalelor de știri internaționale din pachetele de abonament. Sau prin utilizarea filialelor locale pentru a achiziționa în secret companii media din Asia de Sud-Est, care apoi produc știri pro-China", a spus Blinken.

Oficialul american a amintit, de asemenea, planul demascat al influenței informaționale pe care Rusia o are în America Latină:

,,Am descoperit campania secretă a Kremlinului de subminare a sprijinului pentru Ucraina în emisfera vestică, spălând informații rusești prin intermediul mass-media din America Latină pentru a le face să pară naturale".

După cum a declarat Departamentul de Stat al SUA la începutul lunii noiembrie, Rusia a lansat o altă ''campanie de informare''în America Latină pentru a submina sprijinul acordat Ucrainei și pentru a promova idei anti-NATO și antiamericane.

După cum au explicat experții în dezinformare pentru Vocea Americii, Moscova se folosește de rețelele sociale, de jurnaliști și influenceri loiali, precum și de roboți din rețelele sociale pentru a-și promova mesajele, care sunt apoi preluate de alte instrumente loiale, persoane și organizații loiale regiunii, ceea ce conferă acestei propagande rusești o nuanță în plus de legitimitate.

Anthony Blinken a precizat că Statele Unite se concentrează nu doar pe demascarea dezinformării, ci și pe "crearea unui mediu informațional deschis și rezistent în întreaga lume, în care mesajele înșelătoare sunt mai puțin populare, iar adevărul este ridicat la rang de cinste".

Secretarul de stat a subliniat că democrațiile trebuie să se unească pentru a lupta împotriva dezinformării, în caz contrar riscând să devină "prinse în minciuni și denaturări, atât de divizate unele de altele" încât nu vor putea face față problemelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel