AI4EU: Primul proiect de Inteligenţă Artificială la nivel european

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Proiectul Comisiei Europene denumit AI4EU (Inteligență Artificială pentru Uniunea Europeană) a fost lansat oficial cu scopul de a construi prima platformă europeană on-demand de Inteligență Artificială (AI) și pentru a mobiliza întreaga comunitate europeană de profil.

Proiectul dispune de un buget de 20 de milioane de euro. În calitate de lider de proiect, Thales coordonează lansarea platformei și promovează colaborarea într-un mediu activ care se extinde dincolo de actuala componență a proiectului ce include, în acest moment, 79 de organizații din 21 de țări membre ale UE.

Prin proiectul AI4EU, Comisia Europeană urmărește să transpună în realitate oportunitățile oferite de Inteligența Artificială, prin stimularea capacităților tehnologice și industriale ale Europei, prin îmbunătățirea competitivității industriale și accelerarea treptată a adoptării Inteligenţei Artificiale în toate sectoarele economiei. Această platformă va poziționa Europa ca jucător de top la nivel mondial în domeniul AI, punând problemele de ordin etic în centrul atenţiei.

Proiectul include crearea, la nivel european, a unui observator în probleme de etică, care să genereze discuții ample și să dezbată rolul oamenilor într-o societate bazată pe Inteligenţă Artificială, dar și să promoveze dezvoltarea unei Inteligenţe Artificiale care poate fi explicată şi și controlată.

Grupul Thales a fost ales de către Comisia Europeană pentru a coordona proiectului și, la fel ca toți ceilalți parteneri implicați, va pune la dispoziție pe această platformă instrumente, componente, module, know-how, algoritmi și cazuri de utilizare a Inteligenţei Artificiale. Orice membru din cadrul extinsei comunități europene a tehnologiei informației și comunicațiilor (ICT) va putea să folosească aceste elemente în mod direct, fără a necesita cunoștințe teoretice. De asemenea, comunitatea formată în cadrul proiectului va oferi asistență practică pentru a-i ajuta pe utilizatori - IMM-uri, start-up-uri, antreprenori, oameni de știință, companii industriale, societăţi cu capital de risc - să beneficieze de avantajele platformei.

Obiectivul acestui proiect de trei ani este de a promova colaborarea în cadrul ecosistemului AI din Europa, astfel încât părțile interesate să împărtășească, să utilizeze și să creeze valoare adăugată, prin promovarea unor noi abordări în sectoare strategice ale economiei europene, inclusiv robotică, sănătate, mass-media, agricultură și securitate cibernetică. Acest proiect va oferi, de asemenea, elemente esențiale pentru a ajuta la stabilirea unei agende strategice, puternice și cuprinzătoare în domeniul Inteligenţei Artificiale, la nivel european.

Şeful departamentului de tehnologie al Thales, Marko Erman: "Suntem foarte mândri de încrederea acordată de Comisia Europeană companiei Thales pentru coordonarea proiectului AI4EU, proiect care va ajuta Europa să-și consolideze poziţia de actor global în cursa pentru dezvoltarea celor mai bune tehnologii digitale și AI, în serviciul societății".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel