Agenţi GRU, acuzaţii în Elveţia de spionaj politic

S.I. Catalin / 24 oct 2018 / 17:17

Guvernul elvețian a autorizat deschiderea de dosare penale împotriva a doi cetățeni ruși, suspectați de activități de spionaj politic pe teritoriul elvețian.

Potrivit anchetatorilor, presupușii ofițeri de informații din Rusia urmau să organizeze un atac cibernetic asupra laboratorului de analiză radiologică, chimică și bacteriologică din orașul Spitz, aflat în subordinea Ministerului Apărării al Elveției. Acest laborator a fost implicat în investigarea otrăvirii în Salisbury a lui Serghei și Iulia Skripal, potrivit paginaderusia.ro.

În plus, cei doi ruși sunt suspectați de implicare în atacul cibernetic asupra Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), cu scopul de a obține informații despre cazurile de utilizare a dopajului în sportul rusesc.

Spionii ruși au fost reținuți în Olanda în primăvara acestui an. Mai târziu ei au fost expulzați din țară. Autoritățile elvețiene nu i-au nominalizat pe suspecți. Cu toate acestea, potrivit echipei de investigare Bellingcat, ar fi vorba despre agenții GRU Alexander Mișkin și Anatoli Cepiga, care, sub numele de Alexandr Petrov și Ruslan Boșirov, sunt suspectați de atacul cu arma chimica în cazul Skripal.

Cu o lună în urmă, Statele Unite, Marea Britanie, Olanda și alte câteva țări au acuzat serviciul de informaţii al armatei ruse – GRU – de atacuri cibernetice în întreaga lume.

Moscova neagă toate acuzațiile.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy