Afganistan: Un acord de încetare a focului ar putea fi semnat la sfârșitul lunii

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele american Donald Trump cere o reducere 'importantă' a violenţelor talibanilor înainte de purtarea unor negocieri 'semnificative' pentru viitorul Afganistanului, transmit AFP şi Reuters, citând un comunicat al Casei Albe.

Într-o discuţie avută la Davos, în Elveţia, cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, 'Trump a reiterat necesitatea unei reduceri semnificative şi durabile a violenţelor talibanilor, ceea ce ar facilita negocieri semnificative cu privire la viitorul Afganistanului', precizează comunicatul, transmite Agerpres.

Talibanii le-au transmis americanilor o propunere de încetare a focului pe o perioadă de 7-10 zile, după peste 18 ani de conflict, conform unei informaţii apărute la sfârşitul săptămâni trecute.

'Suntem de acord să ne reducem activităţile militare în zilele premergătoare semnării unui acord de pace cu Statele Unite', a afirmat Suhail Shaheeen, purtător de cuvânt al talibanilor, într-un interviu publicat sâmbătă într-un cotidian pakistanez. Purtătorul de cuvânt s-a declarat 'optimist' cu privire la posibilitatea semnării unui acord 'cel târziu la sfârşitul lunii'.

Oferta nu a făcut obiectul unui anunţ public, iar Washingtonul nu a semnalat primirea unei propuneri din partea insurgenţilor islamişti.

SUA şi talibanii au discutat timp de peste un an în legătură cu un acord privind retragerea forţelor americane din Afganistan în schimbul unor garanţii de securitate din partea insurgenţilor.

Negocierile, care includeau un angajament referitor la o 'reducere a violenţei', erau pe punctul de a fi finalizate în septembrie, când au fost suspendate de preşedintele Donald Trump după un atentat al talibanilor în care au murit doi militari americani.

Discuţiile au fost reluate în decembrie în Qatar, dar stopate din nou după un atac împotriva bazei militare de la Bagram a trupelor americane.

Vezi și: Războiului civil din Afganistan: Talibanii, dispuşi la o diminuare a violenţelor înaintea semnării unui acord cu SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel