Aderarea Suediei la NATO merge conform planului...Rusiei: Parlamentul ungar intră în vacanță iar ratificarea aderării se amână până la toamnă

Uniunea Europeană cere Budapestei să restabilească statul de drept și democrația, amenințând că o va priva de finanțare și deja sugerează retragerea țării din bloc / Foto: Viktor Orban, în Parlamentul Ungariei
Uniunea Europeană cere Budapestei să restabilească statul de drept și democrația, amenințând că o va priva de finanțare și deja sugerează retragerea țării din bloc / Foto: Viktor Orban, în Parlamentul Ungariei

Parlamentul ungar nu va vota ratificarea intrării Suediei în Alianța Nord-Atlantică înainte de vacanța parlamentară, relatează media ungară. Deputatul de opoziție Ágnes Vadai a confirmat și ea informația pe Facebook. Astfel, apartenența Suediei la Alianță ar putea fi votată în parlament cel mai devreme în toamnă, scrie agenția AP.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și restul statelor membre au sperat că Suedia va deveni membră a Alianței înainte sau în timpul summitului din 11-12 iulie de la Vilnius, dar acest lucru nu se va întâmpla decât dacă parlamentul ungar îi aprobă calitatea de membru înainte de vacanța parlamentară de vară. Potrivit presei ungare, parlamentul va avea doar trei zile de ședință, luni, marți și vineri săptămâna viitoare, iar ratificarea aderării nu e pe ordinea de zi.

Cererea de aderare a Suediei la Alianța Nord Atlantică se va amâna, probabil, până după Summitul NATO de la Vilnius, din iulie.

Suedia este blocată în principal de Ankara, atitudinea Turciei fiind cimentată și de ultimele evenimente din statul nordic - un bărbat a rupt și a ars, miercuri, o copie a Coranului, lângă moscheea centrală din Stockholm.

Ungaria a rămas și ea restantă în ceea ce privește ratificarea aderării Suediei, iar Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a avut grijă să nu pună subiectul pe ordinea de zi a Parlamentului.

Potrivit index, ratificarea aderării Suediei la NATO nu este pe ordinea de zi, iar Parlamentul va intra în vacanță, așa că votul pentru ratificare va fi amânat pentru sesiunea de toamnă.

Guvernul premierului Viktor Orbán a amânat de mai multe ori votul  privind intrarea Suediei în NATO, deși membrii cabinetului spun că susțin aderarea țării nordice la Alianță.

Opoziția îl critică pe Orbán și îl acuză că a întârziat deliberat ratificarea din cauza legăturilor sale cu Rusia și regimul președintelui Vladimir Putin.

Finlanda, care a solicitat aderarea la NATO împreună cu Suedia ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, a aderat la Alianță în aprilie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel