Aderarea oficială a Finlandei și Suediei la NATO nu va avea loc în cadrul Summitului de la Madrid

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele armate finlandeze. Sursă foto: Ministerul Apărării din Finlanda
Forțele armate finlandeze. Sursă foto: Ministerul Apărării din Finlanda

Turcia a anunțat că nu consideră summitul NATO de săptămâna viitoare un punct final pentru soluționarea obiecțiilor pe care le are față de aderarea Finlandei și Suediei la alianța de apărare occidentală.

Comentariile lui Ibrahim Kalin, principalul consilier pentru politică externă al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au urmat rundei de discuții urgente, de la Bruxelles, în care liderii NATO speraseră că vor reuși să deschidă calea spre aprobarea oficială a aderării statelor nordice în apropiatul summit de la Madrid (28-30 iunie).

„Summitul NATO de la Madrid nu este termenul limită, așa că negocierile noastre vor continua”, a declarat Kalin reporterilor, precizând că  la discuțiile de la Bruxelles nu a fost înregistrat niciun progres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit totuși întâlnirea „constructivă”, în timp ce a recunoscut că preocupările „legitime” ale Turciei nu au fost încă abordate pe deplin.

„Turcia are preocupări legitime de securitate cu privire la terorism pe care trebuie să le abordăm”, a spus Stoltenberg. „Așa că vom continua discuțiile cu privire la cererile Finlandei și Suediei de aderare la NATO și aștept cu nerăbdare să găsim o cale de urmat cât mai curând posibil.”

Perspectiva aderării rapide a celor două state nordice la NATO este prezentată cu incertitudine inclusiv de Germania, reprezentanți guvernamentali germani apreciind luni că nu este nicio problemă dacă pentru ajungerea la un compromis între Turcia și cele două state nordice ar fi nevoie de câteva săptămâni suplimentare.

Ankara a acuzat Finlanda și Suedia că oferă refugiu și protecție militanților kurzi a căror insurgență de decenii împotriva statului turc a provocat zeci de mii de vieți. De asemenea, Ankara a cerut celor două țări să ridice interdicțiile privind vânzarea unor tehnologii, sisteme și echipamente militare aplicate Turciei.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel