Acordul nuclear cu Iranul (2015): în ce constă

Vladimir Neagu |
Data publicării:
Acord nuclear Iran
Acord nuclear Iran

Președintele SUA, Donald Trump a retras SUA din acordul cu Iranul încheiat în 2015. 

Acordul a fost încheiat în 2015. După 12 ani, Occidentul și Iranul ajungeau la un acord în privința programului nuclear iranian. 

La negocierile maraton au participat miniştrii de Externe din Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Iran. Textul acordului are o sută de pagini.

Prin acest acord, Iranul trebuia să renunţe la ideea de a fabrica bombă atomică. Iranul s-a angajat să reducă numărul de centrifuge, aparatele care îmbogăţesc uraniul până ce acesta poate folosi la fabricarea bombei atomice. A fost limitată şi producţia de plutoniu, un alt element care foloseşte la fabricarea bombei atomice. Iranul se angaja să accepte şi inspecţii occidentale, care urmau să verifice dacă Teheranul se ţine de cuvânt.

În schimb, Iranul primea ridicarea numeroaselor sancţiuni legate de comerţ, de transport şi de finanţe. 

Trump: Acordul cu Iranul, uriașă ficțiune

În 8 mai, Donald Trump declara că ”Acordul cu Iranul a fost o uriașă ficțiune. Regimul iranian nu și-a dorit decât să aibă un program nuclear pe care să și-l poată desfășura liniștit, în continuare. Astăzi, avem dovada că tot ce a raportat Iranul a fost o minciună. Săptămâna trecută, serviciile de inteligență israeliene au publicat documente care arată că regimul iranian dezvoltă arme nucleare. Am ajuns la concluzia că acest acord a fost benefic doar pentru Iran și nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Nu a adus pacea și nu o va aduce niciodată. În toți anii în care acordul a fost în vigoare, bugetul militar al Iranului a crescut cu 40 %. După ce sancțiunile au fost ridicate, regimul a folosit banii ca să construiască rachete și să sprijine terorismul. De asemenea, situația din Orientul Mijlociu a fost tensionată din cauza Iranului”. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel