A rămas doar Ungaria. Parlamentul turc a aprobat intrarea Suediei în NATO. Billstrom a respins invitația lui Orban de a negocia

Armata suedeză, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia
Armata suedeză, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia

Parlamentul turc, care este dominat de partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan, a adoptat o decizie privind aderarea Suediei la aproape 20 de luni după ce Stockholmul și-a exprimat dorința de a adera la NATO, renunțând la politica sa de neutralitate veche de peste 200 de ani.

Comisia de afaceri externe a parlamentului turc aprobase luna trecută cererea Suediei, votul de atunci fiind primul pas în procesul de ratificare.

Marți, Parlamentul turc a aprobat cererea Suediei de aderare la NATO, după mai bine de patru ore de dezbateri. Partidul de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan, aliații săi naționaliști MHP și principala opoziție CHP au votat în favoarea candidaturii în adunarea generală, în timp ce partidele naționaliste, islamiste și de stânga de opoziție au votat împotrivă.

Erdogan va semna proiectul de lege, probabil în zilele următoare, punând capăt unui proces îndelungat care i-a frustrat pe unii dintre aliații occidentali ai Ankarei și i-a permis să obțină concesii. Ungaria rămâne singurul membru NATO care nu a ratificat încă Abordarea de la Stockholm.

 

Orban l-a invitat pe prim-ministrul suedez la negocieri

 

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți că l-a invitat pe premierul suedez să viziteze Budapesta și să negocieze aderarea țării sale la alianța NATO, blocată de Ungaria și Turcia. „Astăzi i-am trimis o invitație prim-ministrului Ulf Kristersson să viziteze Ungaria pentru a negocia aderarea Suediei la NATO”, a scris Orban pe rețeaua de socializare X.

Orban susține că nu există nicio amenințare la adresa securității Suediei, care „acuza în mod nerezonabil” autoritățile ungare că subminează democrația. Suedia „nu face niciun pas pentru a întări încrederea, astfel încât relația noastră să devină o relație de aliați și prieteni”, a declarat Gergely Gulyas, șeful biroului premierului ungar Viktor Orban, la un briefing săptămâna trecută.

„Această relație este în prezent una între aliați din punct de vedere juridic, dar nu poate fi considerată prietenoasă, așa că trebuie să concluzionez că pentru Suedia de astăzi nu este deloc o prioritate aderarea rapidă la NATO”, a adăugat el atunci. Parlamentul Ungariei, aflat în prezent în vacanță de iarnă, își va relua activitatea la jumătatea lunii februarie.

 

Suedia a respins invitația lui Orban

 

Ministrul suedez al Afacerilor Externe a declarat că nu există niciun motiv pentru a negocia cu Ungaria ratificarea candidaturii NATO. „Nu văd niciun motiv pentru negocieri în acest moment”, a declarat ministrul suedez de externe Tobias Billstrom reporterilor după ce premierul ungar Viktor Orban și-a invitat omologul său suedez în Ungaria pentru discuții, relatează Radio Europa Liberă.

Billstrom a explicat că Ungaria, spre deosebire de Turcia, o altă țară care se opunea aderării Suediei la NATO, nu a prezentat nicio condiție atunci când nordicii au fost invitați să se alăture la summitul NATO din 2022 de la Madrid.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel