A murit Vadim Bakatin, ultimul șef al KGB și cel care a predat SUA schema de spionaj folosită de sovietici în 1991

Vadim Bakatin. Photo source: B92.net
Vadim Bakatin. Photo source: B92.net

S-a stins din viață Vadim Bakatin, ultimul șef al KGB. De numele său se leagă un moment încă extrem de controversat, când în 1991 acesta a predat americanilor scehma de spionaj prin care sovieticii interceptau telefoanele americanilor în sediul noii ambasade a SUA de la Moscova.

Vadim Bakatin a fost ultimul șef al Comitetului Securității Statului, temutul KGB. Surse ale agenției ruse Tass au confirmat că Bakatin a decedat la 85 de ani, în cursul zilei de ieri. 

Bakatin s-a născut în 1937 în Kiseliovsk, Rusia. Acesta a murit la Moscova.

Un oficial rus a confirmat pentru Tass decesul lui Bakatin și a amintit controversatul moment din cariera acestuia, când nu doar că a dezvăluit schema de spionaj a sovieticilor și modul în care erau interceptați americanii în sediul noii ambasade de la Moscova, dar și de faptul că Bakatin a desecretizat nume ale agenților KGB, dar și alte documente sensibile. Actualul oficial rus citat de Tass consideră că „multe vieți au fost distruse, principiile pe care se bazează un serviciu secret au fost încălcate și mulți dintre aliații noștri s-au simțit trădați”.

Înainte să conducă KGB-ul, Batakin a fost ministru de Interne al Uniunii Sovietice între 1988 și 1990.

Momentul controversat din 1991, când Batakin a dezvăluit ambasadorului american modul în care sovieticii au instalat dispozitive pentru a asculta oficialii americani, s-a realizat cu acordul lui Mihail Gorbaciov, ultimul secretar general al URSS.

Vadim Bakatin a fost destituit din funcție în 1992 de președintele Boris Elțîn iar de atunci nu a mai ocupat funcții publice.

Decizia din 1991 provoacă în continuare numeroase controverse, Bakatin fiind nu de puține ori acuzat de trădare. Nu a fost însă niciodată pus sub învinuire în mod oficial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel