8 din 14. Bulgaria a primit avioanele Su-25 modernizate și laudă îmbunătățirile aduse

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Su-25 / Forțele Aeriene ale Bulgariei
Su-25 / Forțele Aeriene ale Bulgariei

Bulgarii dețin 14 avioane de atac la sol de tipul Su-25, iar 8 dintre acestea au fost modernizate masiv în baza unui contract semnat cu Belarusul.

Contractul cu compania din Belarus a fost încheiat la insistențele ministrului bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov. Contractul s-a ridicat la valoarea de 42.15 milioane de euro fără taxe.

DefenseRomania a scris încă de la începutul acestui an că până la sfârșitul lunii februarie, Forțele Aeriene din Bulgaria vor primi din reparații opt avioane de atac Su-25, recondiționate de către Uzina 558 Reparații Avioane din Belarus.

La finalul săptămânii trecute, notează publicația militară ArmyMedia.bg, ministrul Krasimir Karakachanov a efectuat, împreună cu alți înalți oficiali militari, o vizită la Baza Aeriană Bezmer unde au inspectat avioanele modernizate în Belarus. Iar bulgarii sunt mulțumiți de modernizare.

 

Modificările aduse aeronavelor Su-25 ale Bulgariei

 

Totodată, potrivit Economic.bg, care citează Ministerul Apărării de la Sofia, avioanele Su-25 ale Bulgariei au fost modernizate și dispun de un nou sistem de navigație prin satelit complet modernizat, sistem care vine în beneficiul piloților. Totodată, a fost fost extinsă semnificativ capabilitatea sistemelor de armament, fiind înlocuite și sistemele radio. 

Bulgaria mai deține în prezent 14 aeronave Su-25. Au fost modernizate 8 aparate. Pentru celelalte șase, precizează sursa citată, cel mai probabil se va face o mentenanță doar în ceea ce privește motorizarea.

Amintim că modernizarea Su-25 vine în contextul în care Bulgaria se înzestrează cu F-16 noi, dar are nevoie ca până la primele livrări să dețină o flotă de aeronave funcționale. Totodată, în august 2019, Bulgaria a achitat Agenției pentru Cooperare de Apărare și Securitate a SUA 1,2 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70. E vorba de cea mai avansată versiune a acestor modele. În medie, fiecare avion va costa statul bulgar 150 de milioane de dolari, dar are cele mai noi dotări disponibile pe acest tip de avion.

După confirmarea tranzacției de 1,2 miliarde de dolari partea americană, conform contractului, a început procesul de construcție și de livrarea a avioanelor F-16.

Potrivit producătorului, compania americană Lockheed Martin, Block 70/72 este versiunea cea mai nouă și cea mai avansată a acestui avion de vânătoare, având o durată de viață cu 50% mai mare decât a versiunilor anterioare și poate fi operațional până în 2070 și chiar după, adică cel puțin 50 de ani de acum înainte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel