Ziua 8 a agresiunii militare | Ocupantul rus suferă pierderi semnificative: 217 de tancuri şi peste 900 de vehicule blindate de luptă au fost distruse

Cristian Soare , Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că în a 8-a zi a invaziei pe scară largă a ocupantului rus, pierderile acestuia se ridică la 9.000 de militari, aproape 217 de tancuri şi peste 900 de vehicule blindate de luptă.

Se precizează că datele sunt în curs de actualizare, deoarece stabilirea unui bilanţ exact este complicat de realizat în momentul de faţă, deoarece intensitatea ostilităţilor este destul de mare.

Astfel, pierderile totale estimate ale inamicului (forţele ruse invadatoare) din 24.02 până în 02.03 au fost:  personal - 9.000 militari, avioane - 30 unități, elicoptere - 31 unități, tancuri - până la 217, vehicule blindate de luptă - 900, sisteme de artilerie - 90, apărare aeriană - 11, lansatoare de rachete multiple MLRS - 42, cisterne de combustibil - 60, UAV-uri - 3, nave de mici dimensiuni - 2 unități, alte tipuri de vehicule militare uşoare - 374.

 

Situația de securitate din Ucraina

 

De asemenea, Statului Major confirmă că în jurul Kievului trupele ruse continuă să desfășoare acțiuni și operații ofensive. Astfel, pe direcția nord, trupele ruse încearcă să ajungă la periferia nordică a Kievului, pe direcția Volyn (N-V) se mobilizează de-a lungul frontierei de stat, iar pe direcția Polissya (N-E) acestea execută o ofensivă în apropierea așezărilor Kozarovychi, Vyshhorod, Fastiv și Obukhiv. Au fost identificate baze logistice ruse în localitățile Borodyanka, Katyuzhanka și Gavronshchyna.

În Regiunea Harkov, pe direcția Slobozhansky (S Harkov) armata rusă continuă operația ofensivă în zonele Zolociv, Harkov și Balakliya, încercând să mențină ofensiva pe direcția Lozova, însă are nevoie urgentă de refacerea resurselor umane și tehnice.

Pe direcția Donețk continuă, de asemenea, ofensiva rusă, în zonele așezărilor Novy Aidar, Volnovakha și Mariupol. Cu toate acestea, șeful administrației regionale de stat Donețk, Pavlo Kyrylenko, afirmă că noaptea a fost liniștită în majoritatea localităților din Donbas și că Mariupolul și Volnovakha sunt încă sub controlul forțelor proprii.

În Zona Mării Negre, grupurile navale ale Flotei ruse de la Marea Neagră continuă blocada și, potrivit surselor ucrainene, chiar să tragă asupra navelor civile.

 

Situația umanitară

 

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a declarat joi, 3 martie, că aproximativ un milion de persoane au plecat din Ucraina de la începutul agresiunii militare a Rusiei.

„În doar șapte zile, am asistat la deplasarea unui milion de refugiați din Ucraina către țările vecine”, a scris Grandi pe contul său de Twitter. Acesta a mai menționat că „este timpul ca armele să se liniștească” pentru ca ajutorul umanitar să poată fi livrat în țară.

Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, consideră că ocupanții ruși se temeau de o înfrângere rușinoasă și, prin urmare, au început să comită crime împotriva umanității. "Ei bombardează spitale, ucid femei și copii. Nu mai sunt armataă - sunt lași și adevărați teroriști. Vor urma multe procese. Va fi sânge, lacrimi, durere. Dar acum mai mult ca oricând avem toate motivele. să fim încrezători în ceea ce urmează. Cu siguranță vom câștiga."

Mykhailo Podoliak, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, a declarat că satele și orașele în care au fost staționate trupele ruse au devenit locuri de jaf, hoție  și crime. "Așteptăm ajutor activ din partea organizațiilor internaționale, inclusiv a OSCE", a scris acesta pe canalul său din Telegram.

 

Sancțiuni aplicate Rusiei

 

Grupul Băncii Mondiale (BIRD, AID, CFI, MIGA, ICSID) a suspendat toate programele din Rusia și Belarus, a anunțat Banca Mondială. De altfel, Banca Mondială nu a mai finanțat noi proiecte și investiții în Rusia din 2014.

„Ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și a ostilităților împotriva poporului său, Banca Mondială și-a suspendat toate proiectele și programele din Rusia și Belarus”, se arată în comunicat. Decizia intră în vigoare imediat.

 

Sprijin militar pentru Ucraina

 

Germania intenţionează să furnizeze Ucrainei 2.700 de rachete antiaeriene Strela, a informat presa germană joi dimineaţă. „Ministerul Economiei a aprobat furnizarea a 2.700 de sisteme de rachete antiaeriene Strela din fostele rezerve NDA ale fostei RDG”, a informat DPA.

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat că două avioane cu armament vor pleca spre Ucraina vineri: 1.370 de lansatoare de grenade și 700.000 de cartușe de muniție. „Toate acestea vor pleca vineri dimineață, vor merge în Polonia cu avioane ale Forțelor Aeriene, într-un punct foarte aproape de granița cu Ucraina, iar acolo vor fi preluate de autoritățile ucrainene”, a declarat Robles

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel