Zelenski, apel către statele occidentale: Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel miercuri la occidentali "să se decidă mai repede" în privinţa trimiterii de avioane de tip MiG-29, aşa cum a fost ea propusă de Polonia, pentru a ajuta Ucraina să facă faţă invaziei ruse, transmite AFP.

"Luaţi cât mai repede o decizie, trimiteţi-ne avioane!", a cerut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe canalul său Telegram, insistând ca propunerea poloneză să fie "abordată imediat".

Polonia a propus marţi să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA şi a cerut şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă acelaşi lucru.

SUA au considerat că propunerea nu este viabilă deoarece o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,"trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său", potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Polonia a insistat din nou, miercuri, prin vocea premierului Mateusz Morawiecki, că orice decizie referitoare la transferul de avioane MiG-29 către Ucraina trebuie luată în unanimitate de ţările membre ale NATO.

"Nu am fost de acord să furnizăm noi, cu titlu personal, avioane, pentru că această decizie este una care trebuie luată în ansamblul NATO", a declarat premierul Morawiecki într-o conferinţă de presă transmisă la televiziunea poloneză, cu prilejul unei vizite în capitala austriacă Viena, potrivit Reuters.

Revenind la Zelenski, preşedintele ucrainean a transmis că întreaga comunitate internaţională va fi răspunzătoare pentru o "catastrofă umanitară" dacă nu acceptă instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

În intervenţia sa zilnică televizată, Zelenski a spus că nivelul de ameninţare în Ucraina este la maximum la aproape două săptămâni de la invazie, dar că ucrainenii au dovedit că nu vor ceda.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel