Polonia a făcut anunţul mult aşteptat: Toate avioanele MiG-29 pot fi transferate Ucrainei, în schimbul unor F-16 din SUA

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane MiG-29 poloneze
Avioane MiG-29 poloneze

Polonia este pregătită să transfere toate avioanele sale MIG-29 la baza aeriană Rammstein din Germania pentru a le pune la dispoziția Statelor Unite  și îndeamnă celelalte state membre NATO care dețin avioane de acest tip să facă același lucru, a declarat marți Ministerul  polonez de Externe.

 

UPDATE - Statele Unite, deşi continuă discuţiile cu Polonia, consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale MiG-29 armatei americane pentru ca acestea să fie predate Ucrainei

Știrea inițială:

După multe controverse privind transferul unor avioane de luptă – de provenienţă sovietică – către Ucraina, azi Polonia a făcut marele anunţ: avioanele sale MiG-29 pot fi transferate Ucrainei.

Polonia este gata să transfere zeci de avioane de luptă din epoca sovietică către Statele Unite, astfel încât acestea să poată fi puse la dispoziția armatei ucrainene. Vestea cea mare a venit marţi seara, la câteva zile după ce oficialii din Ucraina au cerut în repetate rânduri guvernelor occidentale să-i furnizeze avioane de luptă pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse.

,,Autoritățile Republicii Polone, după consultări între Președinte și Guvern, sunt gata să desfășoare – imediat și gratuit – toate avioanele lor MIG-29 la Baza Aeriană Ramstein și să le pună la dispoziția Statelor Unite'', se precizează într-un comunicat de presă al Ministerul  polonez de Externe.

În același timp, Polonia solicită Statelor Unite să ne pună la dispoziție avioane uzate cu capacități operaționale corespunzătoare. Polonia este pregătită să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor. 

Guvernul polonez solicită și altor Aliați NATO – proprietari de avioane MIG-29 – să acționeze în același sens.

Încă de săptămâna trecut au apărut informaţii că mai mulţi piloți ucraineni se aflau deja în Polonia pentru a începe procesul de preluare a celor 28 de MiG-29 pe care se așteaptă ca Varşovia să le doneze către Forţele Aeriene Ucrainene.

De precizat că, mai mulți congresmeni americani au îndemnat luni administraţia preşedintelui democrat Joe Biden să înlesnească transferul de avioane de luptă către Ucraina, din Polonia şi din alte ţări NATO şi est-europene, după un apel în acest sens făcut sâmbătă de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Saga discuţiilor privind un posibil transfer de avioane către Ucraina a început la doar câteva zile după ce Rusia a început o nouă agresiune asupra acestei ţări, iar şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că Polonia, împreună cu alte țări din Europa de Est –  care încă operează avioane de luptă de provenienţă sovietică, au fost de acord să pună aceste aeronave la dispoziţia piloţilor ucraineni.

În urmă cu două zile, în mass-media occidentală au apărut informaţii că Washingtonul și Varşovia discută despre un posibil transfer de avioane MiG-29 către Ucraina, iar Polonia să primească la schimb din SUA mai multe avioane F-16 la mâna a două.

De la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, transferul de avioane de luptă de provenienţă sovietică, de la state NATO, către Forţele Aeriene Ucrainene, a tot fost des vehiculat.

Astfel, pe rețelele de socializare, inclusiv pe conturile oficiale asociate unor parlamentarii ucraineni, au circulat informaţii conform cărora mai multe țări din Europa sunt pe cale să trimită 70 de avioane de luptă, de provenienţă sovietică, către Ucraina pentru a consolida capacitățile sale de apărare în fața invaziei militare ruse. 

Ţările cele mai des vehiculate care ar putea să dea curs acestui sprijin au fost: Polonia, Slovacia şi Bulgaria. 

Trebuie precizat că, după ce aceste informaţii au circulat în mass-media internaţională, rând pe rând, Slovacia, Bulgaria şi Polonia au respins acest lucru, motivând, pe bună dreptate că un transfer atât de mare de avioane de luptă către Ucraina, le-ar crea lor probleme în ceea ce priveşte capacitatea de apărare a propriului spaţiu aerian.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel