Zbor de recunoaștere american peste toate punctele fierbinți din regiunea Mării Negre

Gheorghiță Orjanu / 10 oct 2020 / 20:50

În cursul zilei de ieri, un avion de recunoaștere fără pilot de tipul RQ-4B “Global Hawk”, aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, a executat un zbor de recunoaștere neobișnuit. În acest sens, o aeronavă de cercetare a survolat, pentru prima dată într-o singură misiune, toate zonele cu potențial ridicat de conflict militar din regiunea Mării Negre.

UAV-ul a decolat ieri dimineață de la Baza Aeriană americană de la Sigonella – Italia și a intrat în Marea Neagră de pe teritoriul Bulgariei. Primul obiectiv cercetat a fost zona platformelor ucrainene de foraj marin din N-V Mării Negre, capturate de Rusia în 2014.

Ulterior, aeronava a zburat în paralel cu linia de coastă a peninsulei Crimeea, Ținutului Krasnodar (Rusia) și a Abhaziei. O atenție specială a fost acordată Bazei Militare 7 ruse din Gudauta (Abhazia), aeronava făcând mai multe treceri. UAV-ul a intrat pe teritoriul Georgiei, de unde a monitorizat în mod deosebit bazele militare ruse din Osetia de Sud (Baza 4 – Tkhinvali) și Armenia (Baza 102 – Ghiumri).

După încheierea etapei de recunoaștere în Caucazul de Sud, aeronava a revenit pe același traseu în N-V Mării Negre și a intrat pe teritoriul Ucrainei prin regiunea Nikolaev. În ultima parte a misiunii, UAV-ul RQ-4B s-a apropiat de linia frontului din S-E Ucrainei.

Zborul a fost efectuat la o altitudine de aproximativ 17 000 metri și la o viteză de 600 de kilometri pe oră, misiunea încheindu-se aproximativ la miezul nopții.

Comentariul autorului: După cum reiese din harta cu traseul aeronavei, obiectivele principale de monitorizat au fost concentrările de trupe din bazele militare rusești din Caucazul de Sud.

2. -imagine fara descriere- (daec55a6_622e_4e80_a77a_0e5df436f2be_07142400.jpg)

Contextul misiunii UAV-ului american este dat de conflictul redezghețat din Nagorno-Karabah, dintre Azerbaidjan și Armenia, cu Rusia prinsă la mijloc și nehotărâtă dacă intervine în favoarea Armeniei sau lasă lucrurile să evolueze de la sine. Ieșirea masivă din baze a trupelor ruse dislocate în Caucazul de Sud ar ridica unele semne de întrebare privind imparțialitatea Rusiei în conflictul din Nagorno-Karabah.

Monitorizarea americană a fost executată premergător acordului de încetare a focului în Nagorno-Karabah, mediat de Rusia, care a intrat în vigoare azi la ora 12. Din nefericire, după nici o oră acordul a fost încălcat, Armenia și Azerbaidjanul acuzându-se reciproc de deschiderea focului.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy