Zaharova: SUA pregătesc reluarea testelor nucleare și reactivarea poligonului din Nevada

Tudor Curtifan |
Data publicării:
purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova
purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova

Statele Unite ale Americii pregătesc opinia publică pentru a justifica reluarea testelor nucleare, asupra cărora funcţionează un moratoriu din 1992, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Reprezentanta diplomaţiei ruse constată "apariţia în media americane a unor materiale de presă privind necesitatea reluării testelor nucleare de către SUA" pentru a garanta eficacitatea şi fiabilitatea potenţialului nuclear nord-american.

"Apariţia acestui tip de publicaţii trebuie văzută evident ca pregătirea opiniei publice americane pentru a o convinge că testele nucleare ar fi o necesitate inevitabilă, fără de care securitatea naţională ar putea fi ameninţată", a afirmat ea în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, această logică se înscrie în politica Washingtonului care vizează reluarea testelor nucleare.

"În acest context sunt clare motivele pentru care SUA refuză să ratifice Tratatul pentru Interzicerea Totală a Experimentelor Nucleare (CTBT) şi dorinţa de a reactiva poligonul din Nevada", a spus Zaharova, adăugând că aceste acţiuni pun la îndoială intenţia Washingtonului de a continua să respecte moratoriul impus testelor nucleare încă din 1992.

"Această orientare deschide uşile pentru o nouă cursă a înarmărilor nucleare", a concluzionat reprezentanta diplomaţiei ruse.

CTBT, un acord internaţional adoptat de Adunarea Generală a ONU la 10 septembrie 1996, interzice efectuarea unor astfel de teste. Tratatul a fost semnat de 184 de ţări şi ratificat de 168.

La ora actuală, 28 de ţări nu au ratificat încă acest tratat, inclusiv puteri nucleare precum SUA şi China, conform EFE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel