Yemen: ONU vrea să creeze pod aerian umanitar

ONU
ONU

ONU intenționează să ajute civilii bolnavi și răniți prin construirea unui por aerian umanitar medical în Yemen.

ONU a anunţat duminică că încearcă să creeze un ''pod aerian umanitar medical'' în Yemen pentru a evacua civilii care nu pot fi trataţi în această ţară afectată de un conflict devastator, relatează AFP.

''Este vorba de a-i ajuta pe pacienţii care suferă de cancer, boli cronice şi malformaţii congenitale să primească tratamentul de care au nevoie'', a afirmat într-un comunicat doctorul Nevio Zagaria, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Yemen.

Transport cu un avion special

A fost stabilită o listă de 12 boli sau afecţiuni, între care diferite forme de leucemie, cancer de tiroidă sau ''pacienţi care au nevoie de radioterapie, grefă de măduvă osoasă sau transplant de rinichi'', a precizat Zagaria.

Coordonatoarea umanitară a ONU pentru Yemen, Lise Grande, a semnat sâmbătă ''o notă verbală cu autorităţile de la Sanaa pentru a permite transportul, cu un avion special, al acestor pacienţi, ''la o instituţie medicală abilitată să se ocupe de astfel de cazuri''.

"Primul zbor va fi gata cât mai curând posibil"

Potrivit comunicatului, OMS recomandă să se ''lucreze cu toate părţile pentru a confirma procedurile operaţionale pentru crearea acestui pod aerian umanitar''. Acesta trebuie să funcţioneze iniţial pentru o perioadă de probă de şase luni.

''Sperăm că primul zbor va fi gata cât mai curând posibil'', a declarat Zagaria, adăugând că ''80% dintre pacienţii selectaţi pentru acest zbor sunt femei şi copii pentru care podul aerian este una dintre ultimele speranţe''.

Din martie 2015, când a început intervenţia unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi, conflictul din Yemen s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi şi a provocat ''cea mai gravă criză umanitară din lume'', potrivit ONU, care estimează că 22 de milioane de civili din această ţară, 75% din populaţie, au nevoie de ajutor umanitar sub o formă sau alta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel