Yemen: ONU vrea să creeze pod aerian umanitar

Alexandru Nicolae / 17 sep 2018 / 09:18
ONU
ONU

ONU intenționează să ajute civilii bolnavi și răniți prin construirea unui por aerian umanitar medical în Yemen.

ONU a anunţat duminică că încearcă să creeze un ''pod aerian umanitar medical'' în Yemen pentru a evacua civilii care nu pot fi trataţi în această ţară afectată de un conflict devastator, relatează AFP.

''Este vorba de a-i ajuta pe pacienţii care suferă de cancer, boli cronice şi malformaţii congenitale să primească tratamentul de care au nevoie'', a afirmat într-un comunicat doctorul Nevio Zagaria, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Yemen.

Transport cu un avion special

A fost stabilită o listă de 12 boli sau afecţiuni, între care diferite forme de leucemie, cancer de tiroidă sau ''pacienţi care au nevoie de radioterapie, grefă de măduvă osoasă sau transplant de rinichi'', a precizat Zagaria.

Coordonatoarea umanitară a ONU pentru Yemen, Lise Grande, a semnat sâmbătă ''o notă verbală cu autorităţile de la Sanaa pentru a permite transportul, cu un avion special, al acestor pacienţi, ''la o instituţie medicală abilitată să se ocupe de astfel de cazuri''.

"Primul zbor va fi gata cât mai curând posibil"

Potrivit comunicatului, OMS recomandă să se ''lucreze cu toate părţile pentru a confirma procedurile operaţionale pentru crearea acestui pod aerian umanitar''. Acesta trebuie să funcţioneze iniţial pentru o perioadă de probă de şase luni.

''Sperăm că primul zbor va fi gata cât mai curând posibil'', a declarat Zagaria, adăugând că ''80% dintre pacienţii selectaţi pentru acest zbor sunt femei şi copii pentru care podul aerian este una dintre ultimele speranţe''.

Din martie 2015, când a început intervenţia unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi, conflictul din Yemen s-a soldat cu aproape 10.000 de morţi şi a provocat ''cea mai gravă criză umanitară din lume'', potrivit ONU, care estimează că 22 de milioane de civili din această ţară, 75% din populaţie, au nevoie de ajutor umanitar sub o formă sau alta.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy