Xi Jinping i-a spus lui Biden că o eventuală confruntare militară între SUA și China ar fi un dezastru pentru cele două puteri

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avioane J-15 pe portavionul chinez Liaoning, sursă foto: Ministerul Apărării din China
Avioane J-15 pe portavionul chinez Liaoning, sursă foto: Ministerul Apărării din China

Preşedintele american Joe Biden a avut o primă discuție telefonică cu Xi Jinping, președintele Chinei. În cadrul discuției cei doi lideri au abordat nu doar teme economice, cât și teme militare.

Joe Biden şi-a exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la practicile economice "neloiale şi coercitive" ale Beijingului, represiunea din Hong Kong şi "încălcările drepturilor omului" în Xinjiang, precizează Casa Albă.

Pe de altă parte Xi Jinping a păstrat poziția dură a Chinei cu privire la Hong Kong, Xinjiang și Taiwan, pe care le consideră „probleme interne” ale Beijingului ce țin de suveranitatea Chinei.

Ministerul de Externe al Chinei, citat de Reuters, a oferit și alte informații cu privire la conversația dintre cei doi. Astfel, în contextul tensiunilor tot mai mari din regiune, președintele Chinei i-a transmis omologului său american că o eventuală confruntare militară între China și Statele Unite ale Americii ar fi un „dezastru” iar cele două super-puteri mondiale ar trebui să stabilească măsuri pentru a evita un asemenea scenariu.

Amintim că președintele Joe Biden, a anunţat crearea unui grup de lucru la Pentagon pentru a elabora strategia de adoptat în faţa Chinei, pe care Statele Unite o consideră adversarul său strategic numărul unu.

Obiectivul este de a stabili postura militară necesară în Oceanul Pacific pentru a contracara ambiţiile teritoriale ale Beijingului, de a dezvolta cooperarea cu aliaţii, dar şi de a determina tipul de relaţii pe care Statele Unite doresc să le aibă cu armata chineză sau chiar ce tipuri de armă trebuie dezvoltate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel