Washingtonul suspendă sancţiunile împotriva rebelilor houthi pentru a facilita livrarea de ajutoare în Yemen

Eduard Pascu |
Data publicării:

Administrația Biden va reexamina decizia Administrației Trump de a introduce rebelii houthi pe lista grupărilor teroriste.

Administraţia americană a preşedintelui Joe Biden a suspendat luni pentru o lună sancţiunile vizând tranzacţiile cu rebelii houthi din Yemen, timpul necesar pentru a reexamina clasificarea lor ca grupare "teroristă" contestată de organizaţiile umanitare, notează AFP, transmite Agerpres.

Într-un document oficial, Trezoreria SUA declară că toate tranzacţiile cu gruparea rebelă vor fi autorizate până la 26 februarie. Această decizie nu permite deblocarea fondurilor deja blocate înainte de intrarea sa în vigoare.

Fostul şef al diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunţat în ultimele zile ale mandatului lui Donald Trump înscrierea rebelilor houthi pe lista neagră a grupărilor "teroriste". Această măsură a intrat în vigoare săptămâna trecută în ajunul instalării în funcţie a preşedintelui Joe Biden.

Ea implică sancţiuni împotriva oricărei persoane sau entităţi realizând tranzacţii cu rebelii houthi. În pofida unor vagi derogări din motive umanitare, ONU şi mai multe organizaţii internaţionale au denunţat această măsură, considerând că riscă să blocheze livrarea de ajutor către zonele aflate sub controlul rebelilor.

Secretarul de stat american desemnat Antony Blinken a promis săptămâna trecută că va "reexamina imediat" această decizie, în contextul temerilor privind agravarea crizei umanitare în această ţară săracă răvăşită de şase ani de război.

Organizaţiile umanitare pledează că nu au altă opţiune decât să trateze cu rebelii houthi pentru a ajunge la populaţia din teritoriile sub controlul lor, inclusiv capitala, Sanaa.

În conflictul din Yemen rebelii houthi, susţinuţi de Iran, luptă de şase ani împotriva forţelor loiale guvernului, susţinute din 2015 de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită.

Potrivit ONU, acest război a provocat cea mai gravă criză umanitară în curs din lume, cu zeci de mii de morţi şi milioane de refugiaţi. 

Citește și: Yemenul cere sprijinul ONU pentru a stopa atacurile rebelilor houthi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel