Ofensiva rusă pare că începe cu stângul: Avans de 2-3 km la Bahmut și zeci de tancuri pierdute la Vuhledar. Igor Girkin vorbește despre pierderi ”unilaterale” ale rușilor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ofensiva rusă începută în jurul datei de 8 februarie implică o cantitate semnificativă de vehicule blindate (tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, transportoare blindate) și se pare că se concentrează, așa cum anticipaseră majoritatea specialiștilor, în zona de est a frontului ucrainean.

Analiștii britanici au făcut un scurt rezumat al primelor zile de ofensivă rusă  și se pare că rezultatele cerute de Putin se lasă încă așteptate.

Totuși, potrivit relatărilor publice a structurii de informații din cadrul ministerului britanic al apărării, la periferia nordică a orașului Bahmut, mercenarii Companiei Wagner au înaintat cu 2-3 km spre vest, controlând zona din apropierea drumului principal M-03 care duce în oraș.

În sudul frontului din Donbas, unitățile rusești au avansat spre vest de Vuhledar, dar au suferit pierderi grele lângă oraș, în timpul operațiunilor lor ofensive.

 

Vuhledar, nod strategic

Harta frontului de est al Ucarinei / ISW

Situat la intersecția strategică dintre linia frontului de est și cea de sud, Vuhledar a fost scena unui atac puternic al forțelor ruse, probabil alcătuite în principal din combatanți recrutați din ”republicile” Donețk și Luhansk.

„Cu toate acestea, unitățile rusești au suferit probabil pierderi grele în zona Vuhledar, deoarece au fost aruncate în luptă unități fără experiență. „Trupele ruse probabil au fugit și au lăsat în urmă cel puțin 30 de vehicule blindate practic intacte într-un incident după atacul eșuat”, au adăugat ei.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat raportul, dar afirmă că operațiunile militare progresează bine atât lângă Vuhledar, cât și în orașul Bahmut din estul Ucrainei - pe care Rusia a încercat să-l încercuiască.

 

Col. Girkin - Zeci de blindate pierdute intacte de ruși la Vuhledar 

Fostul pretins ministru al apărării din Donețkul separatist, Igor Ghirkin (Strelkov)- centru

Totuși, bloggerii ruși susțin că la Vuhledar, 31 de vehicule blindate au fost trimise fără acoperirea artileriei, fiind distruse de dronele ucrainene postând imagini, scrie Reuters.

O altă voce critică este colonelul rus GRU Igor Girkin (alias Strelkov) fost lider al separatiștilor din ”Republica Populară Donețk”, figură-cheie în timpul tulburărilor din 2014. Acesta suține că trupele ruse au suferit pierderi catastrofale lângă Vugledar și Avdiivka.

Potrivit acestuia, generalii ruși au pus tancuri și coloane motorizate în luptă fără acoperire din partea forțelor aeriene și radio-electronice. Ca urmare a „ greșelilor care au fost făcute înainte”, ofensiva s-a încheiat cu o înfrângere pentru soldații ruși.

Foto ilustrativ: General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

”O parte din echipament a fost distrusă de rachetele antiaeriene (lansate din clădirile înalte din Vuhledar), iar unele (echipamente n.r.) au fost lovite de artileria inamică, care trage extrem de precis.

Peste 30 de unități de vehicule blindate au fost pierdute, doar cisternele - vreo „două sute”.

Pușcașii marini, forțele speciale au murit în număr mare. Și – cel mai important lucru – toate aceste pierderi s-au dovedit a fi „unilaterale” – trupele ucrainene au împușcat atacatorii „ca în poligon”, luptătorii noștri nu au putut să le provoace contrapierderi”, susține Girkin.

 

Bahmut, punctul cel mai fierbinte

Foto ilustrativ: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

Bakhmut rămâne unul dintre punctele fierbinți în care continuă cele mai agresive bătălii. Ocupanții încearcă să preia controlul asupra drumului Kostyantynivka-Bahmut, dar Forțele Armate ale Ucrainei opun rezistență puternică.

Ministerul britanic al apărării relatează că avansul rușilor la Bahmut este de aproximativ 2-3 km, iar forțele ruse controlează zona din nordul localității/

Pe 7 februarie, Pavlo Kirilenko, șeful Administrației militare din Donețk, a spus că armata rusă nu controlează drumul spre Bahmut și încearcă să încercuiască așezarea din ambele părți.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel