Vladimir Putin a confirmat că va candida pentru al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unei ceremonii desfășurate la Kremlin, cu ocazia Zilei Eroilor Patriei, președintele rus, Vladimir Putin, și-a confirmat, pe 08.12.2023, intenția de a participa la alegerile prezidențiale programate în anul 2024. 

Așa cum DefenseRomania anticipa încă de acum o lună, candidatura a fost anunțată după o scenetă. Astfel, la ceremonia în care Putin a acordat veteranilor distincții militare, un ofițer rus l-a abordat pe președinte și i-a cerut să candideze din nou la alegerile din 2024. "Voi candida pentru postul de președinte al Federației Ruse”, i-a răspuns Putin.

Mandatul actual al lui Vladimir Putin în funcția de șef al statului expiră pe 07 mai 2024. În aceste zile, Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă a anunțat că, pentru prima dată, alegerile prezidențiale se vor desfășura timp de trei zile, respectiv în perioada 15-17 martie. 

De această dată, restricția constituțională care îi interzicea președintelui să fie ales pe o perioadă mai mare decât două mandate consecutive nu se aplică. În anul 2020, Constituția Federației Ruse a fost modificată, iar acum actualul șef al statului poate candida la cea mai înaltă funcție fără a fi luate în considerare mandatele anterioare. 

Ultimul sondaj de opinie realizat de Centrul național pentru sondarea opiniei publice din Federația Rusă a arătat că încrederea rușilor în președintele Vladimir Putin a ajuns la un nivel de 78,5%, în timp ce nivelul de aprobare a activităților sale este de 75,8%. Sondajul a fost realizat în perioada 27 noiembrie - 03 decembrie, pe un eșantion de 1.600 de cetățeni. 

Vicepreședintele Dumei de Stat din partea Partidului Rusia Unită, Serghei Neverov, a declarat că partidul susține cu siguranță desemnarea lui Vladimir Putin pentru calitatea de candidat la alegerile prezidențiale și va face totul pentru victoria sa. 

De asemenea, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a calificat decizia lui Vladimir Putin de a candida pentru un nou mandate de președinte drept una “logică și corectă”. 

“Este necesar să se ia în considerare situația actuală și perioada dramatică prin care trece Federația Rusă. Având în vedere acest lucru, Putin a luat decizia absolut logică și corectă”, a precizat Medvedev.  

Comentariul autorului: Foarte probabil că, un anunț oficial privind depunerea candidaturii pentru un nou mandat de președinte al Federației Ruse va fi făcut pe 14 decembrie, când este programată conferința de presă anuală a lui Vladimir Putin. 

Acesta a devenit șef al statului rus pe 31 decembrie 1999, când, după demisia președintelui rus, Boris Elțîn, a fost numit președinte interimar al Federației Ruse. În mod oficial, Vladimir Putin a fost ales pentru prima dată președinte pe 26 martie 2000 și a fost reales în această funcție în 2004, 2012 și 2018. În perioada 1999-2000 și din 2008 și până în 2012, Vladimir Putin a fost prim-ministru al Federației Ruse.  

Înaintea alegerilor din anul 2012, mandatul președintelui a fost mărit de la 4 la 6 ani. După adoptarea amendamentelor constituționale din anul 2020, Vladimir Putin a primit dreptul de a candida la președinție în 2024. În luna septembrie 2017, actualul șef al statului rus a devenit cel mai longeviv lider al Federației Ruse de la Stalin încoace. 

În vârstă de 71 de ani, în mod teoretic, Vladimir Putin va mai putea conduce Federația Rusă pentru încă două mandate, respectiv până în anul 2036.  

Acesta a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Leningrad (LSU). Timp de 16 ani a servit ca ofițer de informații externe în KGB, activând inclusiv 6 ani la Dresda. La întoarcerea sa la Leningrad, a lucrat ca asistent al rectorului Universității de Stat din localitate, apoi în calitate de consilier al președintelui Consiliului Local Leningrad, Anatoli Sobchak. După ce s-a retras din KGB la 20 august 1991, a continuat să lucreze în primăria din Sankt Petersburg. După înfrângerea lui Sobchak în alegerile locale din 1996, s-a mutat la Moscova, unde a fost numit șef adjunct al Departamentului de gestionare a proprietății din cadrul Peședinției Federației Rusehttps://ru.wikipedia.org/wiki/Путин,_Владимир_Владимирович. În 1997, Putin a obținut un doctorat în economie. După ce a fost șef al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse și a ocupat postul de secretar al Consiliului de Securitate, în luna august 1999 a devenit prim-ministru al Federației Ruse.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel