Viitoarea strategie a US Navy: Distrugătoare stealth înarmate cu rachete hipersonice

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Publicaţia americană The Naţional Interest precizează că US NAVY lucrează şi analizează intens modalităţile prin care poate instala rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune, pe distrugătoarele sthealt din clasa Zumwalt. În momentul de faţă, US NAVY are un sigur distrugător din clasa Zumwalt, DDG 1000.

Expertul militar american Kris Osborn a precizat într-o analiză pentru publicaţia The Naţional Interest că instalarea de rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune pe distrugătorul stealth USS DDG 1000 Zumwalt este o mișcare strategică care ar aduce noi oportunități tactice pentru comandanții US NAVY care doresc să lanseze atacuri precise asupra unor ţinte aflate la distanţe mari.

Vice Adm. Johnny Wolfe, director al Programului de Sisteme Strategice al Marinei SUA, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că în prezent se face o analiză asupra tipului de armament care trebui instalat pe primul distrugătorul stealth din clasa Zumwalt, DDG 1000. Discuţiile privind înarmarea distrugătorului USS DDG 1000, primul din cele trei pe care US NAVY ar urma să le primească, vin ca urma a faptului că acesta încă nu a fost atribuit niciuneia dintre flotele marinei americane.

Publicaţia Breaking Defense a confirmat, încă de pe 14 ianuarie 2020, că US NAVY intenționează să instaleze rachete hipersonice pe distrugătoarele sale stealth Zumwalt, după ce Congresul le-a dat undă verde, în baza bugetului alocat pentru anului 2021, să demareze etapa de cercetare pentru a analiza în ce condiţii se poate face acest lucru.

 

Ce avantaje strategice ar putea obţine US NAVY dacă reuşeşte să instaleze rachete hipersonice pe distrugătoarele sale stealth ?

 

Kris Osborn este de parare că dobândirea unor astfel de capabilităţii militare ar oferi US NAVY posibilitatea de a lovi orice ţintă, oriunde şi oricând orice ţintă, lucru pe care nu îl poate face astăzi cu atât de mare uşurinţă, cu navale de suprafață care folosesc rachete Tomahawk.

O rachetă hipersonică, lansată de pe un distrugător stealth, nu numai că ar oferit US NAVY capacitatea de a lovi ţinte care azi în sunt inaccesibile, ci și să lovească mult mai rapid.

Viteza poate fi un factor decisiv și determinant atunci când vine vorba de succesul relativ al oricărui atac, capacitate de a lansa o rachetă care are de cinci ori viteza sunetului, de pe un distrugător stealth, îți oferă posibilitatea şi avantajul strategic de a distruge o poziție inamică, înainte de a exista vreo șansă ca dușmanul să răspundă. Atacurile multiple cu rachete hipersonice ar putea, de asemenea, să copleșească un inamicul, până la punctul în care orice apărare sau contraatac potențial devine inoperant.

 

Ce ştim despre distrugătorul stealth USS Zumwalt, cel mai scump construit vreodată de SUA ?


USS Zumwalt este primul distrugător din clasa ZUMWALT. Acesta este cel mai scump și mai tehnologizat distrugător pe care Statele Unite l-au construit în întreaga sa istorie. 

USS Zumwalt a intrat în serviciul US Navy la finalul lunii aprilie 2020. Distrugătorul e dotat cu tehnologie stealth, iar costul construirii sale este estimat între 3.5 și 4 miliarde de dolari.

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Zumwalt este mai lung cu 30 de metri și cu 4 metri mai lat decât distrugătorul din clasa Arleigh Burke. USS Zumwalt are astfel 185 de metri oferind spațiul necesar pentru a executa o gamă mai largă de misiuni de suprafață, submarin și aviație. 

 

 

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel