Viitorul summit NATO va avea ca obiective consolidarea coeziunii şi revizuirea conceptului strategic al Alianţei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Următorul summit al NATO va avea loc la Madrid pe 29 şi 30 iunie 2022, a anunţat vineri premierul spaniol Pedro Sanchez, după o discuţie cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, transmite AFP.

Premierul spaniol a declarat că acest summit va avea ca scop ''consolidarea coeziunii'' în cadrul Alianţei şi revizuirea conceptului său strategic pentru a face faţă ''provocărilor pe care le avem în faţa noastră'' în materie de securitate.

''Ne aflăm în faţa unui moment istoric pentru NATO'', a cărui prioritate trebuie să fie ''garantarea şi consolidarea unităţii şi coeziunii diferiţilor aliaţi'' în cadrul organizaţiei, a indicat Sanchez, în contextul anunţului recent al constituirii alianţei de securitate ''AUKUS'' între SUA, Marea Britanie şi Australia, care stârnit furia Franţei întrucât Parisul a pierdut astfel un megacontract de livrare a unor submarine către Australia.

Obiectivul summitului de la Madrid va fi revizuirea conceptului strategic al Alianţei adoptat în 2010, astfel încât NATO să fie pregătit pentru ''provocările pe care le avem în faţa noastră'' în materie de securitate, a adăugat şeful guvernului spaniol la o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

''Vedem concurenţa strategică în creştere, Rusia având un comportament mai agresiv şi China arătându-şi muşchii pe plan economic şi militar pentru a intimida'', a spus la rândul său Stoltenberg, care în ziua precedentă a cerut să nu se ''provoace fracturi'' în interiorul Alianţei din cauza diferendului franco-american privind pactul AUKUS.

Franţa a dat de înţeles că acest diferend ar putea avea un impact asupra definirii noului concept strategic al NATO la summitul de la Madrid. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel