Viitorul luptelor aeriene va fi dominat de drone. UAV-urile SUA Avenger Predator C, echipate cu noi sisteme dezvoltate de Lockheed Martin

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
UAV Avenger Predator C, sursă foto: General Atomics
UAV Avenger Predator C, sursă foto: General Atomics

Dronele americane  Avenger Predator C, ce dezvoltă capacități stealth, vor fi echipate cu sistemul Legion Pod, dezvoltat de Lockheed Martin. 

Expertul militar David Hambling, într-un material publicat pentru Forbes, amintește că săptămâna trecută, pentru prima dată, o dronă Avenger Predator C, produsă de General Atomics, a zburat cu un sistem de senzori de ultimă generație - Legion Pod, dezvoltat de gigantul Lockheed Martin. Hambling precizează că „această mișcare interesantă sugerează că viitorul luptelor aeriene va fi dominat de drone”.

Asta deoarece sistemul de senzori Legion Pod, dezvoltat inițial pentru aeronave cu echipaj nu UAV-uri, ar putea revoluționa industria dronelor. Noul sistem combină elemente ale sistemului IRST21 în infraroșu, folosind un nou procesor pentru detectarea, localizarea și urmărirea țintelor pe distanță lungă. Practic, scrie sursa citată, aeronavele folosesc sisteme radar standard pentru a se idenntifica reciproc. Noile sisteme în infraroșu sunt însă pasive și nu emit semnături radar care să le trădeze poziția. Hambling amintește că și F-35 are senzori în infraroșu. Legion Pod a fost instalat deja pe aeronave precum F-15C sau F-16, dar acum e prima oară când e integrat pe dronele Avenger Predator C. 

Dronele Avenger Predator C vor înlocui treptat UAV-urile MQ-1 Predator și MQ-9 Reaper, fabricate tot de General Atomics. Dronele sunt echipate cu un motor cu reacție și pot îndeplini misiuni de colectare de informații sau supraveghere și recunoștere.

Totuși, ele nu au avut încă succesul estimat. În special pentru că US Air Force au amânat achiziția, cel mai probabil din cauza costului ridicat, fiind căutate alternative, amintește sursa citată. Interesant e că dacă inițial US Air Force a achiziționat o singură drona, au fost vândute șapte Avenger unui client căruia nu i-a fost dat publicității numele, însă cel mai probabil e vorba de CIA.

Sursa citată mai precizează că viteza și alte caracteristici ale noilor drone rămân încă confidențiale.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel