Vietnam, tentativă de lovitură de stat? Doi vietnamezo-americani, condamnați după un proces de 2 zile

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Un tribunal vietnamez a condamnat azi doi vietnamezo-americani la 14 ani de închisoare pentru "încercare de răsturnare a statului", a declarat un oficial al instanţei pentru Reuters.

James Nguyen şi Angel Phan au fost condamnaţi, împreună cu 10 complici care au primit pedepse mai scurte de închisoare, după un proces de două zile. Toţi inculpaţii s-au confruntat cu aceeaşi acuzaţie.

Phan şi Nguyen au fost acuzaţi că au condus o reţea subterană în Vietnam, unii dintre membrii acesteia primind titluri într-un guvern din umbră, precum "guvernatorul Saigonului" sau "comandantul gărzilor naţionale de apărare", a anunţat miercuri site-ul oficial al Ministerului Securităţii Publice.

Cei doi i-au însărcinat pe membrii grupului să conducă misiuni "contrarevoluţionare" în Vietnam, potrivit site-ului ministerului, inclusiv un plan de a difuza propagandă antiguvernamentală de la posturi de radio locale, organizarea de proteste şi defăimarea imaginii fostului preşedinte Ho Şi Min.

"Ceilalţi 10 inculpaţi din acelaşi proces au primit închisoare între cinci şi 11 ani", a declarat un oficial de la Tribunalul Poporului din oraşul Ho Şi Min pentru Reuters prin telefon.

Phan şi Nguyen vor fi expulzaţi după ce îşi vor ispăşi pedeapsa, a anunţat radioul "Voice of Vietnam".

Potrivit mass-media de stat, cei doi acţionau în numele "Guvernului Naţional Provizoriu al Vietnamului", o organizaţie cu sediul în California condusă de vietnamezo-americani încă loiali defunctului stat Vietnamul de Sud.

Organizaţia din SUA, clasificată ca grup "terorist" de Hanoi în luna ianuarie a acestui an, i-a trimis pe Phan şi Nguyen în Vietnam în februarie 2017 pentru a efectua presupusele lor activităţi în zilele sărbătorilor naţionale vietnameze, potrivit site-ului oficial al Ministerului Securităţii Publice.

În iunie, un tribunal din oraşul Ho Şi Min (fost Saigon n.r.) a confirmat condamnările la închisoare împotriva a 15 membri ai grupului pe care i-a acuzat de plasarea unor bombe în terminalul internaţional al aeroportului Tan Son Nhat în aprilie anul trecut.

Într-un alt caz luna trecută, poliţia a anunţat că a arestat şapte persoane dintr-un grup separat pentru un atac cu bombă asupra unei secţii de poliţie din Ho Şi Min în iunie.

Incidentul, în care au fost detonate două dispozitive explozive mici, a rănit trei persoane în ceea ce poliţia a spus că a fost un "caz terorist împotriva guvernului poporului".

Guvernul Naţional Provizoriu al Vietnamului nu a răspuns la o solicitare de a comenta făcută prin intermediul website-ului său. Nici Ambasada SUA la Hanoi nu a reacţionat deocamdată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel