Victoria Nuland, în vizită la Moscova. Rusia avertizează despre posibilitatea agravării relațiilor cu SUA

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Victoria Nuland, sursă foto: DC News
Victoria Nuland, sursă foto: DC News

Rusia a anunţat marţi absenţa unui progres major în negocierile cu SUA asupra funcţionării ambasadelor celor două ţări şi nu a exclus posibilitatea agravării relaţiilor dintre Moscova şi Washington în viitor, relatează Agerpres, care citează agenţiile de presă EFE, RIA Novosti şi Reuters.

"Nu pot spune că am realizat un progres major", a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, după întâlnirea cu subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, potrivit Interfax.

"Nu un progres major, ci de fapt niciun fel de progres nu există. Există în schimb potenţialul unei posibile agravări a relaţiilor în continuare, dacă nu vom depune suplimentar eforturi semnificative pentru normalizarea lor", a afirmat Riabkov, citat de RIA Novosti.

În acest sens, ministrul rus a indicat că problema condiţiilor de funcţionare a misiunilor diplomatice, rotaţia personalului acreditat şi normalizarea activităţilor instituţiilor diplomatice din ambele ţări "menţin un considerabil potenţial de criză".

 

Rusia avertizează despre posibilitatea agravării relațiilor cu SUA

 


"Posibilitatea unei viitoare agravări în această privinţă nu poate fi exclusă. Îi avertizăm în mod clar pe colegii noştri americani în acest sens", a insistat el.

Cu toate acestea, ministrul adjunct de externe a declarat că părţile "au discutat despre relaţiile bilaterale într-un mod cuprinzător şi destul de aprofundat", ceea ce a făcut posibil un dialog "direct şi destul de sincer".

Totuşi, Riabkov şi-a exprimat regretul că, pentru moment, punctele de vedere ale Moscovei şi Washingtonului "nu se potrivesc", adăugând că SUA "nu ne ascultă cererile".

"În pofida acestui fapt, convorbirea a fost utilă. Cel puţin am convenit să intensificăm aceste discuţii, să efectuăm consultaţii la nivel de experţi. La aceasta se vor adăuga consultari suplimentare cu privire la alte aspecte ale relaţiilor bilaterale, în plus faţă de vize şi activitatea misiunilor diplomatice", a explicat el.

 

Victoria Nuland încearcă să identifice la Moscova relații  "stabile şi predictibile" între Rusia şi SUA



Nuland, care a sosit luni seară la Moscova, a declarat că scopul vizitei sale este căutarea unor relaţii "stabile şi predictibile" între Rusia şi SUA.

Această vizită a subsecretarului de stat american a fost posibilă după ce Rusia a exclus-o pe Victoria Nuland de pe lista sa cu sancţiuni, iar SUA au procedat într-un mod similar în privinţa unui oficial rus, în virtutea principiului de paritate. Astfel, Statele Unite l-au eliminat de pe lista sa cu sancţiuni pe directorului adjunct al Departamentului de neproliferare şi control al armelor din Ministerul rus de Externe, Konstantin Voronţov, potrivit EFE.

Cu ocazia vizitei sale la Moscova, Victoria Nuland urmează să aibă o întâlnire cu şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, responsabil ca şi ea pentru dosarul ucrainean, şi cu consilierul pentru afaceri internaţionale al Kremlinului, Iuri Uşakov, fost ambasador al Rusiei în SUA.

Vizita Victoriei Nuland la Moscova are loc la aproape patru luni după ce preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi SUA, Joe Biden, au încercat în cadrul summitului lor de la Geneva să apropie poziţiile celor două părţi în probleme precum funcţionarea ambasadelor, dialogul strategic, controlul armelor nucleare şi securitatea cibernetică.

Cu relaţii deja la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, cele două state sunt în dispută cu privire la funcţionarea misiunilor lor diplomatice, inclusiv în ceea ce priveşte numărul de diplomaţi pe care îi pot avea la post în fiecare dintre ţări.

Săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe a declarat, într-o reacţie la o propunere a Congresului SUA de a expulza 300 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul Statelor Unite, că aceasta ar duce la închiderea misiunilor diplomatice din Federaţia Rusă dacă va fi pusă în practică, conform Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel