Viceamiralul Panait, șeful Forțelor Navale: Marina României - furnizor de securitate în Marea Neagră, cât și în Mediterană

Darius Muresan |
Data publicării:
Fregata Regina Maria, sursă foto: Forțele Navale Române
Fregata Regina Maria, sursă foto: Forțele Navale Române

Forţele Navale Române şi Armata României sunt un furnizor de securitate atât în Marea Neagră, cât şi Marea Mediterană, pe care partenerii noştri se pot baza, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, la festivităţile organizate la Comandamentul Flotei Constanţa cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei.

"Este o deosebită onoare pentru noi, oamenii mării, să vă avem astăzi oaspeţi de seamă la acest eveniment, care, începând cu data de 15 august 1902, a intrat în patrimoniul spiritual al ţării noastre. Ca în fiecare an, în aceste momente încărcate de respect şi gratitudine, aducem un pios omagiu eroilor marinari, militari sau civili, care, de-a lungul timpului, şi-au dat viaţa pentru apărarea fruntariilor de ape ale României şi s-au jertfit pentru gloria drapelului tricolor.

Situaţia complexă de securitate din regiunea Mării Negre, generată de războiul declanşat anul trecut, în luna februarie, de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a făcut ca efortul Forţelor Navale Române să fie concentrat pe supravegherea spaţiului maritim şi fluvial din zona noastră de responsabilitate, precum şi pe operaţia de luptă contra minelor marine pe care o desfăşurăm sistematic de la apariţia pericolului de mine derivante la adresa navigaţiei şi a desfăşurării activităţilor economice", a spus Mihai Panait, citat de Agerpres.

 

Prezența Marinei României în Marea Mediterană



El a reamintit că, în acest an, Forţele Navale au reluat prezenţa militară românească în Marea Mediterană, după o întrerupere de doi ani, cauzată de pandemia de COVID-19, şi determinată de războiul din Ucraina.

"Anul acesta am participat cu fregata 'Regele Ferdinand', cu elicopter ambarcat, la operaţia Uniunii Europene EUNAVFOR MED IRINI şi vom participa peste trei săptămâni la operaţia NATO 'Sea Guardian' cu fregata 'Regina Maria'. Demonstrăm astfel că Forţele Navale Române şi Armata României sunt un furnizor de securitate atât în Marea Neagră, cât şi Marea Mediterană, pe care partenerii noştri se pot baza", a mai declarat Panait.

Potrivit acestuia, marinarii români dovedesc, prin tot ceea ce au făcut şi prin tot ceea ce fac, că sunt la înălţimea exigenţelor impuse de profesia pe care şi-au ales-o.

"Suntem în slujba fiecărui cetăţean român şi ne îndeplinim misiunile constituţionale cu demnitate şi profesionalism pentru consolidarea securităţii şi apărării colective în regiunea Mării Negre, fiind un partener credibil şi stabil, un furnizor de securitate pentru partenerii noştri internaţionali", a subliniat Panait.

Acesta punctat că investiţia în viitor reprezintă pentru Forţele Navale Române o ancoră de stabilitate în sistemul naţional de educaţie şi o investiţie importantă în viitorul instituţiei.

"Ne-am adaptat permanent oferta educaţională la provocările mediului actual de securitate, iar prin marşurile internaţionale ale navei şcoală "Mircea", mândria noastră, a marinarilor, am continuat să dezvoltăm diplomaţia navală românească în porturile în care onorabilul velier a făcut escale ", a afirmat Panait.

În context, el a mulţumit conducerii MApN pentru sprijinul constant acordat pe parcursul ultimului an pentru îndeplinirea obiectivelor asumate, precum şi întregului personal din Forţele Navale Române pentru eforturile depuse pentru realizarea obiectivelor planificate şi a misiunilor primite.

"Transmit mulţumiri familiilor dumneavoastră pentru înţelegere şi pentru susţinerea pe care v-o acordă permanent. Urez tuturor membrilor echipajului Forţelor Navale Române să rămână aceiaşi oameni de încredere, dedicaţi meseriei, care să transmită generaţiilor următoare ataşamentul faţă de profesia de marinar, mândria de a fi român şi sentimentul de patriotism. Îi invit pe mai tinerii camarazi să găsească energia necesară pentru a duce a mai departe nobila tradiţie a apărătorilor fruntariilor de apă ale României. Fie ca Sfânta Fecioară Maria să ocrotească în continuare Forţele Navale ale Românei şi oamenii ei, să le fie alături în ceasurile de cumpănă, precum şi în cele de sărbătoare şi de bucurie ! (...) La mulţi ani! Bun cart înainte", a mai afirmat viceamiralul Panait. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel