Verdic după primul asasinat politic săvârșit de extrema dreaptă în Germania, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

Tudor Curtifan / 28 ian 2021 / 15:14
Procesul lui Stephan Ernst, neo-nazistul care l-a asasinat pe Walter Lubcke în 2015
Procesul lui Stephan Ernst, neo-nazistul care l-a asasinat pe Walter Lubcke în 2015

În 2019, Walter Lubcke, ales local și llider politic într-un orășel german Kassel, din landul Hessa, și membru al Uniunii Creștin-Democrate conduse pe vremea respectivă de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost găsit zăcând într-o baie de sânge.

Walter Lubcke, în vârstă de 65 de ani, a fost împușcat în cap, de la mică distanță, pe terasa casei sale. Acesta a decedat pe loc. Crima a fost săvârșită de extrema dreaptă și a avut motivație politică. 

În cursul acestei zile, instanța germană a decis ca Stephan Ernst, în vârstă de 47 de ani, acuzat de „omor cu circumstanțe agravante”, să fie condamnat pe viață. Ernst, cunoscut neo-nazist, și-a recunoscut inițial crima, ulterior a dat vina pe complicele său. Cel din urmă a fost condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare pentru încălcarea legii privind armele de foc, el nefiind găsit vinovat pentru complicitate la crimă.

Totul a început în 2015, după ce cei doi au asistat la o reuniune publică în care politicianul Walter Lubcke a susținut sprijinul pentru politica Angelei Merkel de a deschide porțile Germaniei pentru solicitanții de azil, Lubcke fiind un apărător al drepturilor omului și libertăților.

Lubcke a fost asasinat în 2019 de Stephan Ernst, cel care mai e anchetat și pentru o tentativă de asasinare a unui migrant din Irak.

Așa cum semnalează și BBC, asasinarea lui Walter Lubcke este prima crimă politică săvârșită de extrema dreaptă, în Germania, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

Trebuie precizat că în anii 1970, Germania a mai cunoscut crime politice. Atunci, gruparea de extremă stânga Facțiunea Armata Roșie a terorizat timp de mai mulți ani Germania. Gruparea radicală de stângă a fost înființată inițial de studenți germani care protestau împotriva războiului din Vietnam, dar protestele pașnice s-au transformat în campanii de gherică și acte de terorism care au inclus și crime.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy