Verdic după primul asasinat politic săvârșit de extrema dreaptă în Germania, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Procesul lui Stephan Ernst, neo-nazistul care l-a asasinat pe Walter Lubcke în 2015
Procesul lui Stephan Ernst, neo-nazistul care l-a asasinat pe Walter Lubcke în 2015

În 2019, Walter Lubcke, ales local și llider politic într-un orășel german Kassel, din landul Hessa, și membru al Uniunii Creștin-Democrate conduse pe vremea respectivă de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost găsit zăcând într-o baie de sânge.

Walter Lubcke, în vârstă de 65 de ani, a fost împușcat în cap, de la mică distanță, pe terasa casei sale. Acesta a decedat pe loc. Crima a fost săvârșită de extrema dreaptă și a avut motivație politică. 

În cursul acestei zile, instanța germană a decis ca Stephan Ernst, în vârstă de 47 de ani, acuzat de „omor cu circumstanțe agravante”, să fie condamnat pe viață. Ernst, cunoscut neo-nazist, și-a recunoscut inițial crima, ulterior a dat vina pe complicele său. Cel din urmă a fost condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare pentru încălcarea legii privind armele de foc, el nefiind găsit vinovat pentru complicitate la crimă.

Totul a început în 2015, după ce cei doi au asistat la o reuniune publică în care politicianul Walter Lubcke a susținut sprijinul pentru politica Angelei Merkel de a deschide porțile Germaniei pentru solicitanții de azil, Lubcke fiind un apărător al drepturilor omului și libertăților.

Lubcke a fost asasinat în 2019 de Stephan Ernst, cel care mai e anchetat și pentru o tentativă de asasinare a unui migrant din Irak.

Așa cum semnalează și BBC, asasinarea lui Walter Lubcke este prima crimă politică săvârșită de extrema dreaptă, în Germania, de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

Trebuie precizat că în anii 1970, Germania a mai cunoscut crime politice. Atunci, gruparea de extremă stânga Facțiunea Armata Roșie a terorizat timp de mai mulți ani Germania. Gruparea radicală de stângă a fost înființată inițial de studenți germani care protestau împotriva războiului din Vietnam, dar protestele pașnice s-au transformat în campanii de gherică și acte de terorism care au inclus și crime.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel