Urmărește emisiunea live



Vasile Dîncu, de Ziua Marinei: Sperăm să finalizam în cel mai scurt timp procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi-a exprimat, luni, convingerea că "începând chiar de anul viitor" Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an.

Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei, Dîncu a punctat că războiul din Ucraina arată cât de importantă este pentru România, ţară cu ieşire la Marea Neagră, capacitatea de a-şi proteja apele teritoriale şi zona economică exclusivă.

"Forţele Navale sunt vârful nostru de lance în acest spaţiu şi vreau să vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră pentru profesionalismul şi dedicarea de care daţi dovadă în fiecare zi, cu fiecare misiune îndeplinită la standarde excelente. Vă asigur că la nivelul echipei pe care o conduc la vârful Ministerului Apărării Naţionale cunoaştem în detaliu situaţia înzestrării Forţelor Navale şi înţelegem urgenţa cu care trebuie implementate programele esenţiale de achiziţii care să vă ofere instrumentele moderne, eficiente şi interoperabile cu care să vă puteţi îndeplini misiunile încredinţate", se arată în mesajul transmis de Vasile Dîncu marinarilor.

 

Forţele Navale au nevoie de o serie de echipamente moderne - majorarea bugetului Apărării va permite accelerarea ritmului de achiziţie



,,Vorbim aici despre sistemele de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML), program aflat în derulare, de corvetele multifuncţionale, a căror procedură de achiziţie sperăm să o finalizam în cel mai scurt timp, dar şi de alte proiecte care vizează modernizarea capacităţilor şi infrastructurii şi asigurarea unei dotări corespunzătoare forţelor noastre navale, la nivelul provocărilor de securitate actuale şi viitoare. Ridicarea nivelului de alocare pentru bugetul apărării de către Guvernul României de la 2 la 2,5% din PIB ne va permite alocarea unor resurse suplimentare pentru înzestrarea cu echipamente noi şi accelerarea ritmului achiziţiilor. Îmi exprim convingerea că, începând chiar de anul viitor, Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an, iar în fiecare an care va trece vom putea adăuga noi şi noi realizări", afirmă ministrul Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.

 

Despre programul „Corveta multifuncțională”, programul de înzestrare cu 4 corvete care ar trebui să fie construite în România

 

Fără să intrăm în detalii, programul e blocat din 2019 încoace. Atunci, Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a câștigat licitația pentru construirea a patru corvete Gowind 2500, dar și modernizarea celor două fregate Regina Maria și Regele Ferdinand.

Contractul nu a fost nici până azi semnat din cauza unor neînțelegeri între partea franceză și Șantierul Naval Constanța, fapt confirmat și de MApN, dar și de Paris. Se așteaptă o decizie în următoarea perioadă, situația de la Marea Neagră fiind extrem de gravă.

În România ar fi trebuit să fie construite patru corvete de tip Gowind 2500. Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.


Vasile Dîncu a amintit despre contextul regional reprezentat de războiul din Ucraina, dar şi de cei "peste 5.500" de militari aliaţi dislocaţi în prezent în România.

"Alianţa Nord-Atlantică şi-a exprimat cu fermitate solidaritatea cu poporul ucrainean şi a adoptat prompt măsuri defensive, de întărire a capacităţii de apărare pe flancul estic şi de descurajare a oricărei forme de agresiune împotriva teritoriului aliat. În cel mai scurt timp posibil de la declanşarea ostilităţilor, Alianţa a activat, pentru prima dată în istorie, planurile de apărare, dislocând importante forţe şi mijloace suplimentare ale armatelor NATO pe teritoriul ţărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România, ceea ce reprezintă o dovadă clară a solidarităţii şi coeziunii euro-atlantice", precizează Dîncu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel