Utilizarea rachetelor Harpoon de către Marina ucraineană i-a speriat atât de tare pe ruşi, ​​încât au decis să stea mai departe de zonele costiere ucrainene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce Ucraina a anunţat vineri că a lovit cu două rachete Harpoon o navă rusească de tip remorcher care naviga în Marea Neagră, flota rusă şi-a dat seama că a devenit mult prea periculos ca navele sale să navigheze mai aproape de zonele costiere ucrainene şi a dispus repoziţionarea acestora mai aproape de Peninsula Crimeea.

Amintim că, Ucraina a anunţat vineri că a lovit cu două rachete Harpoon o navă rusească de tip remorcher, care naviga în Marea Neagră.

La scurt timp după acest anunţ, Marina ucraineană a precizat că remorcherul rusesc, identificat cu numele de Vasily Bek de către guvernatorul Odesei, transporta soldaţi, arme şi muniţii către Insula Şerpilor ocupată de trupele ruse din primele zile ale agresiunii contra Ucrainei.

Analiştii militari ucraineni ai publicaţiei Defense Express precizează că, după acest incident, forțele ruse de ocupație sunt nevoite acum să-și „ascundă” navele din Marea Neagră. Le ţin mai departe de ţărmurile Ucrainei.

Aria de acoperire aproximativă a sistemelor de apărare costieră cu rachete anti-navă Harpoon, utilizate de Marina ucraineană.

Astfel, după distrugerea remorcherului SB-739 ''Vasily Bekh'' ale Flotei ruse de la Marea Neagră, o parte din navele militare ruse s-au retras mai aproape de coasta Peninsulei Crimeea - ocupată temporar din 2014 de Forţele Armate Ruse.

Decizia Flotei ruse de la Marea Neagră da ''a-şi pune la adăpost'' navele, confirmă ceea ce mulţi analişti militari au precizat anterior: ruşii se tem ca aceste rachete să nu le scufunde o altă navă importantă, aşa cum a fost în cazul crucişătorului Moskva, lovit de două rachete anti-navă Neptun.

În luna mai, au apărut primele informaţii că Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de apărare costieră cu rachete anti-navă Harpoon, care au fost anterior în serviciul Marinei daneze. Danemarca dispunea de două baterii cu câte de 2 lansatoare mobile cu 4 rachete fiecare. Recent, Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a declarat că rachetele anti-navă Harpoon apară deja Ucraina.

Ulterior, Statele Unite au anunţat că se alătura demersului făcut de Danemarca şi oferă Ucrainei alte două sisteme de apărare costieră cu rachete Harpoon. Astfel, ceea ce SUA ar urma să ofere Ucrainei sunt două noi sisteme de apărare costieră cu rachete Harpoon - realizate de la zero de industria americană de apărare.

În cazul de faţă este vorba despre un nou tip de lansator care nu se află în dotarea armatei SUA. Lansatoarele de rachete anti-navă Harpoon vor fi instalate pe un șasiu pe roți, ceea ce va face că versiunea oferită Ucrainei să fie sub forma unor sisteme mobile de apărare costieră. Noua platformă a fost creată de industria americană de apărare la cererea Pentagonului.

Cu alte cuvinte, Ucraina va avea patru baterii de apărare costieră cu rachete Harpoon, două din Danemarca și două din Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel