US Army testează metode de transport pentru a livra plasma de sânge pe câmpul de luptă

Eduard Pascu |
Data publicării:

US Army a început recent să testeze noi metode de transport pentru a livra plasmă uscată prin congelare sau FDP, pe câmpul de luptă, potrivit unui comunicat recent al serviciului, transmite defenceblog.

Medici din cadrul US Army împreună cu o companie parteneră neprecizată au anunțat că testează noi metode de transport pentru a furniza plasmă sanguină pentru a crește rata de supraviețuire a soldaților răniți. Conform acestora noile metode de transport prin tehnica FDP sunt capabile să salveze mii de soldați pe câmpul de luptă.

Comandamentul de cercetare medicală al armatei din SUA a transmis că sângerarea este principalul motiv de deces pe câmpul de luptă. Când militarii sunt răniți grav, aceștia sunt transportați la o echipă chirurgicală pentru tratament. Aceste victime suferă adesea de hemoragii, din cauza incapacității sângelui lor de a se coagula în mod normal, și reprezintă aproximativ 40% dintre victimele de pe câmpul de luptă.

Tehnica FDP

 

În prezent se folosește tehnica franceză de plasmă congelată care este ținută în tuburi de sticlă, spre deosebire de noul FDP care este sigilat în interiorul unei pungi gata de utilizare, împreună cu o pungă de 250 ml de apă sterilă pentru injectare și rehidratare. Acestea sunt apoi depozitate în interiorul unei cutii din plastic dur concepută pentru a proteja produsul în timpul transportului.

Pentru misiunea de testare, soldații Batalionului 432 Blood Support Detachment au rehidratat FDP și l-au ambalat, apoi au așteptat transportul cu un elicopter CH-47 Chinook. După aceea parașutiștii de la Baza Aeriană Fort Bragg au sărit din Chinook cu plasma împachetată în pungi. La aterizare au fost verificate prețioasele coletele cu FDP pentru semne de deteriorare. 

Diferența dintre viață și moarte, câteva minute

 

Potrivit US Army Medical Research and Materiel Command (USAMRMC), nu există o metodă actuală pentru a furniza trupelor pe câmpul de luptă plasmă sanguină proaspătă (FFB). Ea trebuie menținută în condiții speciale deținute de facilități medicale de rol 2, de gestionare avansată a traumelor și tratament medical de urgență, cu capacitatea de a îngheța și depozita sângele la temperaturi constante. Echipele medicale care operează în linia întâi, care acordă îngrijiri medicale de urgență la nivel de unitate, nu au capacitatea de a stoca plasma proaspătă, limitând astfel tratamentul disponibil pentru soldații răniți.

Un alt dezavantaj al plasmei proaspete este timpul necesar pentru pregătirea sângelui spre utilizare la soldații răniți.

„În prezent, FFB durează aproximativ treizeci de minute pentru a se dezgheța pentru utilizare chirurgicală”, a spus Cpt. Robert Crochet. „Cu plasmă uscată prin congelare, este nevoie de aproximativ 1-6 minute pentru a se rehidrata și de a fi gata de administrare în caz de nevoie. Aceste minute pot face diferența între viață sau moarte”, a mai spus el.

FDP și metoda de livrare aeriană este încă în faza de testare.

Vezi și: Elicopterele Apache AH-64 și-au dovedit forța distructivă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel