US Air Force scoate din uz rachetele strategice de croazieră CALCM

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

US Air Force retrage din uz rachetele de croazieră CALCM care erau o componentă importantă a bombardierelor B-52H Stratofortress, transmite defence blog.

Începând din 20 noiembrie 2019, pachetul de rachete CALCM (Conventional Air-Launched Cruise Missile) este retras la Baza Forțelor Aeriene Barksdale, se arată într-un comunicat al US Air Force.

Proiectarea rachetei CALCM a început în 1974. Ea a fost folosită în operațiuni de luptă cum ar fi Desert Storm, Desert Strike, Desert Fox, Allied Force, Enduring Freedom și Iraqi Freedom

Racheta CALCM este o rachetă mică de doar 6,3 metri, cu aripi, acționată de un motor turbo care poate propulsa racheta cu viteze de peste 850 de kilometri pe oră și raza de acțiune este de peste 2.400 de km. Este capabilă să zboare rute complicate prin teren cu ghidarea prin sistem de navigație inerțială asistată de GPS.

Deși proiectarea rachetelor a început la mijlocul anilor '70, CALCM nu a fost angajată în luptă până în ianuarie 1991, în timpul operației Secret Squirrel, misiune în care șapte bombardiere Stratofortrese B-52G au decolat de la Barksdale către țintele irakiene, lansând 35 de rachete CALCM.

Deschizând primele lovituri în cadrul Operațiunii Desert Storm, atunci atunci noile rachete CALCM au devastat forțele lui Saddam Hussein și au marcat pentru prima dată când GPS-ul a fost folosit pentru a ghida o rachetă către o țintă.

Sistemul de arme CALCM va fi înlocuit cu armele mai avansate cu rază lungă de acțiune Stand-Off (LRSO) care intră în stocul activ.

Vezi și: Escadrila de avioane F-16 "Triple Nickel" a US Air Force a fost dislocată la Baza Aeriană Aviano din Italia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel