Ungaria reacționează după ce a permis rușilor să transporte armament în Serbia prin spațiul ei. Budapesta se apără

Tudor Curtifan / 01 aug 2019 / 16:19
Blindat BRDM-2. Sursă foto: Strategic Bureau of Information
Blindat BRDM-2. Sursă foto: Strategic Bureau of Information

Ungaria îşi apără decizia de a permite tranzitarea spaţiului său aerian de un avion rus ce transporta vehicule blindate BRDM-2 către Serbia, în pofida sancţiunilor UE ce vizează produsele militare de provenienţă rusească.

Gergely Gulyás, şeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat miercuri că a fost permis tranzitul prin spaţiul aerian ungar deoarece marfa nu era transportată de o aeronavă militară, ci de una civilă, care nu necesită un acord special de tranzit, informează Mediafax care citează Politico.

"Desigur că am fost notificaţi în legătură cu o aeronavă civilă care a pătruns în spaţiul aerian ungar, dar este în totalitate vorba de o notificare tip protocol, care doar este confirmată", a declarat Gulyás, adăugând că, din motive geografice, înainte de ajunge deasupra Ungariei, avionul rus a trebuit să traverseze şi spaţiul aerian al Poloniei şi Slovaciei, alte două state membre UE.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că "implementarea măsurilor restrictive ale UE este responsabilitatea statelor membre UE".

Zece vehicule blindate de tip BRDM-2 au fost transportate pe cale aerului, prin spațiul aerian al Ungariei, din Rusia până în Serbia, în cadrul cooperării tehnico-militare între cele două state, folosind spațiul aerian ungar, după refuzul României de a le permite să fie transportate pe Dunăre din cauza sancțiunilor impuse de UE Rusiei pentru politica sa agresivă din estul Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Transportul a zeci de tancuri rusești T-72B3 și blindate, blocat de România. Bucureștiul răspunde acuzelor Serbiei

CITEȘTE ȘI: Rusia neagă reținerea tancurilor de către România. Moscova acuză Bucureștiul

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy