Ungaria reacționează după ce a permis rușilor să transporte armament în Serbia prin spațiul ei. Budapesta se apără

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Blindat BRDM-2. Sursă foto: Strategic Bureau of Information
Blindat BRDM-2. Sursă foto: Strategic Bureau of Information

Ungaria îşi apără decizia de a permite tranzitarea spaţiului său aerian de un avion rus ce transporta vehicule blindate BRDM-2 către Serbia, în pofida sancţiunilor UE ce vizează produsele militare de provenienţă rusească.

Gergely Gulyás, şeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat miercuri că a fost permis tranzitul prin spaţiul aerian ungar deoarece marfa nu era transportată de o aeronavă militară, ci de una civilă, care nu necesită un acord special de tranzit, informează Mediafax care citează Politico.

"Desigur că am fost notificaţi în legătură cu o aeronavă civilă care a pătruns în spaţiul aerian ungar, dar este în totalitate vorba de o notificare tip protocol, care doar este confirmată", a declarat Gulyás, adăugând că, din motive geografice, înainte de ajunge deasupra Ungariei, avionul rus a trebuit să traverseze şi spaţiul aerian al Poloniei şi Slovaciei, alte două state membre UE.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că "implementarea măsurilor restrictive ale UE este responsabilitatea statelor membre UE".

Zece vehicule blindate de tip BRDM-2 au fost transportate pe cale aerului, prin spațiul aerian al Ungariei, din Rusia până în Serbia, în cadrul cooperării tehnico-militare între cele două state, folosind spațiul aerian ungar, după refuzul României de a le permite să fie transportate pe Dunăre din cauza sancțiunilor impuse de UE Rusiei pentru politica sa agresivă din estul Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Transportul a zeci de tancuri rusești T-72B3 și blindate, blocat de România. Bucureștiul răspunde acuzelor Serbiei

CITEȘTE ȘI: Rusia neagă reținerea tancurilor de către România. Moscova acuză Bucureștiul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel