Unde se vor „juca” rușii cu arme nucleare? E posibil ca Rusia să simuleze un atac nuclear la Marea Neagră, în proximitatea României utilizând rachete Kalibr

Ionel Copcea |
Data publicării:
Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 06.05.2024, că, la cererea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, vor fi desfășurate exerciții cu marile unități de rachete, în scopul creșterii nivelului de pregătire al Forțelor Nucleare Nestrategice.

“La solicitarea comandantului suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse, pentru creșterea gradului de pregătire al Forțelor Nucleare Nestrategice în vederea îndeplinirii misiunilor de luptă, Statul Major General a început pregătirea pentru desfășurarea în viitorul apropiat a unor exerciții cu formațiunile de rachete ale Regiunii Militare Sud, cu participarea aviației și a forțelor navale”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax, publicat și de DefenseRomania mai devreme în cursul acestei zile.

După cum precizat reprezentanții militari ruși, “în timpul exercițiului, vor fi desfășurate o serie de activități privind pregătirea și utilizarea armelor nucleare nestrategice”.

“Exercițiul are ca scop menținerea pregătirii personalului și a echipamentelor militare pentru întrebuințarea în luptă a armelor nucleare nestrategice, pentru a răspunde și a asigura necondiționat integritatea teritorială și suveranitatea statului rus, pe fondul provocărilor și amenințărilor împotriva Federației Ruse”, au concluzionat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

Referindu-se la exercițiul aflat în curs de planificare, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că acesta este asociat cu declarațiile unui număr de reprezentanți occidentali, care și-au exprimat intențiile de a trimite contingente militare în Ucraina.

“Dacă mă întrebați despre ce declarații ale reprezentanților occidentali vorbim, este evident că ne referim la declarațiile domnului Macron și ale unor lideri britanici. Dacă nu mă înșel, și un reprezentant al Senatului american a fost adăugat la această listă. Aceștia s-au referit la disponibilitatea și chiar intenția de a trimite contingente armate în Ucraina, adică de a pune efectiv soldații NATO în fața armatei ruse”, a precizat Peskov în fața jurnaliștilor.

“Aceasta este o rundă complet nouă de escaladare a tensiunilor. Este fără precedent și necesită o atenție deosebită și măsuri speciale”, a subliniat Dmitri Peskov.

 

Cel mai probabil exercițiul nuclear va avea loc în zona Crimeei, în Marea Neagră în proximitatea României. Rachete Iskander-M și Kalibr pot transporta focoase nucleare tactice

 

2. Lansare de... (kalibr-rusia-rachete_63495400.jpg)

Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Comentariul autorului: După cum au anunțat în mod deschis reprezentanții ruși, exercițiul privind pregătirea și întrebuințarea armelor nucleare tactice are în vedere „descurajarea statelor occidentale”, ai căror lideri au început să vorbească din ce în ce mai des despre posibilitatea de a interveni în mod direct în conflictul din Ucraina.

Probabil că, exercițiul va fi executat în zona Mării Negre, în special pe teritoriul Peninsulei Crimeea. Baza acestuia va fi reprezentată de brigăzile de rachete Iskander-M ale celor patru armate de arme întrunite din zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud. Acestea vor fi sprijinite de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale Flotei ruse din Marea Neagră și de Aviația Operativ-Tactică din regiune.

Trebuie remarcat faptul că Rusia își exprimă disponibilitatea de a întrebuința armele nucleare tactice în Ucraina, în preajma unor evenimente importante precum data de 09 mai, când forțele ruse sărbătoresc Ziua Victoriei, și a investirii oficiale a președintelui Vladimir Putin pentru îndeplinirea unui nou mandat de șef al statului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel