Una caldă, alta rece: Primul Tejas din producția de serie a efectuat zborul, dar India a înregistrat și prima „înfrângere” pe piață în fața F-16 și Gripen

Tejas, foto: Forțele Aeriene Indiene
Tejas, foto: Forțele Aeriene Indiene

Avionul de vânătoare ușor Tejas MK1A, dezvoltat autohton de Hindustan Aeronautics Limited, a trecut cu bine un pas important: Primul zbor al primului avion din producția de serie. Amintim că în urmă cu doi ani India a semnat un contract pentru achiziționarea de 83 de avioane Tejas MK1A.

Tejas în versiunea cea mai comună MK1A va dispune de înaltă tehnologie. FrontierIndia.com, analizând testele de zbor, amintește că aeronavele dispun de radar de tip AESA (Active Electronically Scanned Array), dar și de rachete ASRAAM Advanced Short Range Air-to-Air), dezvoltate de concernul european MBDA. Rachetele au fost achiziționate de indieni pentru modernizarea și integrarea pe avioanele de atac la sol SEPECAT Jaguar. Totodată, noile Tesja MK1A vor dispune de sisteme de ultimă generație de război electronic.

Indienii au investit mult în Tejas, inclusiv într-o versiune navală. În 2020 au înregistrat un succes răsunător după ce un prototip, versiunea navală a avioanelor indiene Tejas, a aterizat cu succes pe portavionul INS Vikramaditya.

India va achiziționa nu mai puțin de 83 de avioane Tejas MK1A dezvoltate de Hindustan Aeronautics Limited (HAL) 

Contractul, care include și echipament auxiliar precum senzori și piese, dar și armament, se ridică la aproximativ 6 miliarde de dolari. 

Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Apărării din India, producătorul HAL va livra primele trei avioane Tejas în 2024, iar mai apoi, în următorii 5 ani, vor fi livrate câte 16 avioane anual.

 

Tejas a înregistrat prima „înfrângere” pe piața internațională în fața F-16 și Gripen

 

2. Tejas, fot... (tejas-india_57528600.jpg)

Tejas, foto: Forțele Aeriene Indiene

În cursul acestei săptămâni, Forțele Aeriene Filipineze au confirmat că în „finala” licitației pentru avioane de luptă au rămas americanii de la Lockheed Marin cu F-16 Block 50/52 și suedezii de la Saab cu JAS-39 Gripen C/D.

Anunțul a fost făcut chiar de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Filipineze, col. Maynard Mariano, citat de presa internațională și de specialitate. 

Interesant e că nici americanii, precum nici suedezii, nu oferă ultimele versiuni ale aeronavelor.

În competiție se aflau și indienii care propuneau Tejas.

Filipine nu oferă detalii cu privire la alegerea finaliștilor. Nu e exclus ca decizia statului din sud-estul Asiei să aibă la bază considerente financiare, în contextul în care e clar că nu va alege ultimele versiuni ale aeronavelor occidentale.

Filipinezii au demarat licitația în 2018.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel